Robert Oskarsson körde skogsmaskin hemma i Malå i Västerbotten men via Skogsmästarprogrammet i Skinnskatteberg blev han planeringsledare i ”sina gamla skogar”.
Louise Åkerstedt flyttade från Malexander i Östergötland till Umeå för Jägmästarprogrammet och vände sedan efter fem års studier tillbaka söderut till jobb inom naturvård i småländska Vimmerby.
- Jag är uppväxt på landet med skog, jakt och fiske och när jag gick i skolan så fick jag höra titeln Jägmästare som det pratades om med respekt. När jag sen gått ut gymnasiet och började fundera på vad jag skulle göra sen kollade jag upp vad Jägmästare faktiskt var och på den vägen är det, berättar Louise som flyttade till Umeå och läste Jägmästarutbildningen på SLU.
Efter avslutade studier vände hon söderut igen och via en traineetjänst på Sveaskog i Vimmerby blev hon fast anställd. Idag arbetar hon som naturvårdsansvarig och har det övergripande ansvaret för naturvårdsarbetet på Sveaskog i Götaland.
- Jag har haft väldigt stor nytta av utbildningen. Faktasök, presentationer, statistik, strategi etc. Arbete i skogsbranschen kräver en hel del kunskap om skogen men ställer också höga krav på analytisk förmåga, projektledning och strategiskt arbete, säger Louise som också lyfter fram att det inte bara är träd i och kring skogen utan också mycket människor.
- Mitt arbete inom naturvård innebär många samtal, dialoger och externa kontakter, även här tycker jag att jag haft nytta av utbildningen.
Robert Oskarsson följde sin fars bana och blev skogsmaskinförare hemma i Malå. Men intresset för skogen var bredare och efter nio år som maskinförare började han på den treåriga Skogsmästarutbildningen i Skinnskatteberg.
- Om jag ska vara ärlig så var jag lite kräsen med vilka jobb jag ville ha och var, men när det kom ut en tjänst som planeringsledare i Västerbotten så sökte jag och fick den, säger Robert som nu delvis har återvänt till skogar han sett från maskinhytten.
- Att kunna ”vända hem” och få arbeta med skogar och en geografi jag känner till lockade mig, berättar Robert som nu i sin roll som planeringsledare är chef över elva planerare och ansvarig för den skogliga planeringen i Lycksele, Malå och Storuman.
Även Robert lyfter fram hur utbildningen varit till gagn:
- Det som man tragglar på universitetet har en tanke. Det är värt det! Sen tycker jag ändå att man innan man söker en skogsutbildning på universitetsnivå ska ställa sig frågan om man vill grotta ner sig lite mer eller om man helst bara vill vara i skogen. Jag tillhör de som tycker det är intressant att fördjupa resonemangen, arbeta övergripande och få vara en del i utvecklingen, även om det innebär kontorstid, säger Robert med ett skratt.
Vad är då bäst med att arbeta i skogen och på Sveaskog?
Louise och Robert vill framför allt lyfta fram frihetskänslan och kollegorna.
- Att få vara ute i sitt jobb är lyx och att få kombinera arbete i skogen och med bra kollegor på kontoret och i hela landet gör det ännu bättre, säger Louise.
- Att jag nu får arbeta i de skogar jag vuxit upp i och dessutom få jobba med stöd av ett stort och kunnigt företag, det är en bra yrkesvardag, säger Robert.
Utbilda dig för skogen
- Högre utbildningar inom skog finns i Lund, Uppsala, Umeå, Växjö, Skinnskatteberg och Gammelkroppa. Du kan även läsa många utbildningar på distans.
- Arbete i skogsbranschen innebär i många fall en fantastisk kombination av arbete ute i fält, på kontoret med kollegorna och på distans.
- Inom skogsnäringen finns ett stort behov av personal, och inte minst personal med högre utbildning.
- Med en skoglig utbildning finns en mängd olika arbeten att söka i skogssektorn, inom produktion, naturvård, planering, teknikutveckling, logistik, försäljning med mera.
- Skogsnäringen finns i hela landet och en skoglig utbildning passar verkligen dig som vill jobba utanför de stora städerna.