Sveaskog stärker en ny generation jägare

Drygt 250 000 av Sveriges 300 000 jägare jagar älg och de skjuter cirka 80 000 djur varje år. Medelåldern i jägarkåren är hög och önskan om att få in fler unga är stor. Öretorps jaktlag, utanför Lycksele, har under flera år bjudit in ungdomar för att hänga med ut i skogen. Allt fler yngre personer har börjat jaga och en större andel är kvinnor. 
– Får jag möjlighet så vill jag gärna gå med i laget, säger Wilma Jonsson.

Sveaskog har de senaste åren genomfört flera olika projekt för att unga ska få upp intresset för jakt. Öretorps jaktlag utanför Lycksele, som jagar på Sveaskogs mark, tycker att frågan är viktig och ser ett stort värde i att värva nya unga förmågor. I år är det fyra unga tjejer och killar som får följa med Öretorps jaktlag.

Det är inte första gången Wilma Jonsson drar på sig de varma skorna och ger sig ut tillsammans med sin pappa Ingemar Jonsson. Däremot är det första gången hon är med, efter att ha tagit jägarexamen, med eget gevär.

– Jakten har alltid funnits i vår familj och jag var sju år då jag följde med pappa ut första gången. Jag tycker om att vara i naturen och att jaga är väldigt spännande. Man vet aldrig hur dagarna ska bli, säger hon.

Fler unga jägare behövs

Sten-Pelle Pettersson är jaktledare i Öretorps jaktlag. Han ser ungdomsjakten som positiv och ett bra sätt att kunna få in nya medlemmar i jaktlaget. De är 13 personer i laget och han uppskattar att medelåldern är runt 60 år.

– Det är svårt att rekrytera unga människor utifrån. De som är med har föräldrar eller andra släktingar som de kan följa med, säger Sten-Pelle Pettersson.

För dem som inte har en naturlig ingång via familj eller släkt är ungdomsjakten ett bra tillfälle att få testa hur det är att jaga. Sveaskog erbjuder utbildningsjakt på flera ställen runt om i Sverige och försöker ge plats för intresserade ungdomar i något av de jaktlag som jagar på Sveaskogs marker.

"Jag tror aldrig att man kan bli fullärd"

Många nya jägare tar ofta sin jägarexamen i form av en snabbutbildning där de läser in den teoretiska delen på webben. Därefter genomförs de praktiska momenten som vapenhantering och skytteprov med en instruktör. Ett bra, enkelt och modernt sätt att lära sig jaga. Men vid självstudier och kort praktisk övning finns en risk att det brister när det gäller säkerhet och andra praktiska delar av jakten. Wilma menar att det ger ett bredare perspektiv att vara med ut i skogen än att bara läsa sig till kunskaperna i en bok.

– Jag lär mig något varje gång jag är med och jag tror aldrig att man kan bli fullärd.

Ingemar har samma erfarenheter som Wilma då han också började följa med sin pappa ut i skogen när han var sju år. Vid 15 års ålder tog han jägarexamen och har mycket erfarenhet att dela med sig av till sin dotter.

– Det är nyttigt att lära ut saker för då får jag själv tänka till. Det är jättekul att Wilma är med och på så sätt för jakttraditionen i familjen vidare.

Första älgen fälld

Wilma är nu 22 år gammal och hennes bana som examinerad jägare kunde inte ha börjat bättre då hon i höst fått fälla sin första älg – en ko.
– Jag satt på pass och en hund hade tagit upp spår. Jag fick en liten stunds förvarning från hundföraren via komradion och jag var jättenervös, säger hon.

– Det hände inte under ungdomsjakthelgen, men att Wilma fick skjuta sin första älg var ett resultat av att hon varit med där, säger Ingemar.

 

Sveaskogs jakt för ungdomar

  • Ungdomar som vill jaga prioriteras på Sveaskogs marker. Bland annat erbjuds 40 procents rabatt på jakträttsavgiften och, då det är aktuellt, även på fällavgiften, till och med det år man fyller 25. Rabatten gäller för ett jaktområde.
  • Som ungdom erhåller man också denna rabatt på Sveaskogs kortjaktsområden.