Intressanta studier på älgar i brandområde

Gott om mat, hög predation och storväxta älgar – så kan man kort sammanfatta älgarnas liv i skogsbrandsområdet väster om Ljusdal. Totalt har 51 älgar försetts med GPS-sändare och närstuderats.

Det har snart gått sex år sedan elden härjade fritt i skogarna väster om Ljusdal. Ett obeskrivligt inferno förvandlade i stora delar drygt 9000 hektar (ha) skog till ett månlandskap. En ofattbar tragedi för många enskilda skogsägare som fick se sina besparingar gå upp i rök. Dyrbara lärdomar för samhället, men som lett till att vi idag är bättre rustade för att upptäcka och släcka bränder snabbt.

I skuggan av de mänskliga erfarenheterna återvände livet till brandområdet. Svedjenävan och rallarrosorna fick snart sällskap av stora mängder björksly i betesvänlig höjd för bland annat älgar.

De goda förutsättningarna för vilt i området innebar ett ökat intresse från viltforskningen, skogsbolag och jägarintressen att titta på hur viltet återhämtade sig efter en brand. Forskare från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), med stöttning från Sveaskog, började förse ett antal älgar med sändare och började kartlägga älgarnas liv i de delar av brandområdet som utgjordes av Sveaskogs mark. Totalt har 51 älgar försetts med GPS-sändare.

Den på Sveaskog som har jobbat intensivast med projektet är Anders Johansson, jakt- och klövviltsansvarig på Sveaskog i region Södra Norrland. Med sin långa erfarenhet av viltförvaltning och goda lokalkännedom blev studien ett kvitto på mycket han redan hade konstaterat i fält.

- Kartläggningen ger oss en god inblick i älgarnas kondition, reproduktion och rörelsemönster. Det är användbar information för att förstå deras förutsättningar i brandområdet. Generellt sett kan man säga att älgarna är välmående och att brandområdet är populärt bland majoriteten av älgarna, med god till gång på foder. Man kan även se att reproduktionen har varit god, med en hög andel tvillingfödslar och ibland även trillingfödslar, som vi bland annat lyckats fånga på film, säger Anders Johansson.

Hög reproduktion hos älgarna innebär även mycket mat för björnarna, detta i ett redan väldigt björntätt område.

- Den täta björnstammen i området bidrar samtidigt till att många älgkor förlorar sin kalv tidigt, vilket i sin tur innebär att korna kan tillgodogöra sig hela energin från födan när hon inte producerar mjölk åt en kalv, säger Anders Johansson

_DSC0831 (2).JPG

Att älgkon kan tillgodogöra sig mer av energin ger också mer storväxta djur.

Årskalvarnas sommaröverlevnad i brandområdet har fram till jaktstarten under mätperioden varit låg, cirka 30 procent att jämföra med tidigare studier av älgars kalvöverlevnad i björnområden som har visat på en överlevnad på cirka 40 procent.

- Sedan projektets start har överlevnaden ökat dock markant, vilket ser ut att sammanfalla med att det fällts mer björn i området, säger Anders Johansson.