Ett år efter svinpestutbrottet – så påverkas jakten

Snart ett år har gått sedan afrikansk svinpest påträffades i ett prov från ett dött vildsvin på Sveaskogs mark i Fagersta kommun. Nu har många restriktioner upphört, och även om förutsättningarna har förändrats lever hoppet om en bra jaktsäsong.

Pelle Ivansson är jägare i Hyppenbennings jaktlag, som arrenderar jaktmark i kärnan av det drabbade området. Han minns dagen då de fann det smittade vildsvinet, och hur beskedet från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kom, som om det var igår:

- Det hade hittats några döda grisar i samma geografi tidigare, men att det skulle röra sig om afrikansk svinpest trodde vi aldrig! Det var mest sannolikt att den blivit förgiftad eller påkörd. Samtidigt kändes det märkligt att alla dessa grisar skulle ha råkat ut för trafiken, berättar han och fortsätter:

- Vi tog ett prov på grisen som legat i 25 graders värme i en vattenpöl. Det var så där. När de sedan ringde upp för att lämna provsvaret sa de: Sätt er ner! Därefter rullade maskineriet i gång…

Pelle Ivansson

Det var den 6 september 2023 som Sveriges första fall av afrikansk svinpest bekräftades. Resten är historia. En restriktion infördes på totalt 1000 kvadratkilometer, varav cirka 16 000 ha på Sveaskogs mark.

Tillåtet att jaga igen

Sedan dess har mycket hänt. Det drabbade området har gått från att ha varit helt avlyst för alla former av verksamhet och aktiviteter, till att man successivt har fått beträda alltmer av marken.

- I vintras byggdes ett stängsel runt kärnområdet. Därefter blev det möjligt att släppa på jakt i det så kallade ytterområdet utanför stängslet, berättar Börje Eriksson, skogsansvarig i Sveaskogs Region Svealand.

Börje Eriksson

Den 5 juni beslöt Jordbruksverket att ta bort de flesta av restriktionerna, förutom sådana som gäller vildsvinsjakt, hållande av tamgris och vildsvin i hägn.

- Nu är jakt i princip tillåten med få undantag. Skjuter man ett vildsvin utanför det inhägnade området ska prover tas hos SVA. Innanför stängslet finns det inga vildsvin längre, säger Börje Eriksson.

Att provtagningen fortgår är viktigt:

- Det påverkar jakten på sikt. I förlängningen leder det förhoppningsvis till att hela området friskförklaras, men jag vill inte spekulera i när det kan ske. Det finns även en metod för att tillvarata köttet som har utarbetats tillsammans med SVA, vilket är bra. Förut gick allt till destruktion, och det är slöseri ur ett hållbarhetsperspektiv för det är inget fel på köttet.

För Hyppenbennings jaktlag har det varit en omtumlande resa. Från att ha läst om hur jaktmarker utomlands i vissa fall stängts av i flera år vid liknande utbrott, har det landat i att de sannolikt kan börja jaga igen i höst. Och även om året varit tufft – 95 procent av alla döda vildsvin har påträffats på deras jaktmark(!) – har det präglats av god dialog och samarbete:

- Ända sedan vi hittade den första döda grisen har det varit öppna dörrar och bra kommunikation med Sveaskog, och inte minst Börje. Han har förstått vårt dilemma. Att företaget har lokalt förankrad personal är en framgångsfaktor. Sedan har vi som jagar för Sveaskog fått ersättning för vårt arrende och den tid vi lagt ner och det är vi jättenöjda med, säger Pelle Ivansson.

Delar av Hyppenbennings jaktlag

Stort engagemang

Både Börje Eriksson och Pelle Ivansson framhåller det stora engagemang som berörda parter har visat kring svinpestutmaningen:

- Det har varit ett viktigt samarbete mellan alla aktörer; markägare, jägare, Svenska Jägareförbundet och myndigheter. Inga jägare fick jaga i fjol. Samtidigt var det bara smittskyddsutbildade jägare som fick röra sig på de drabbade markerna, för att leta vildsvin i kärr och liknande. Det var ett tufft jobb i hettan, men många gick man ur huse för att delta, minns Börje Eriksson och Pelle Ivansson inflikar:

- Det var kul att se hur jägare från hela landet slöt upp och hjälpte till. Sedan blir allt en vardag till slut. På det sättet går det att jämföra med pandemin. Idag tror jag att många i Sverige har kommit in i en andra andning. En del kanske till och med tror att allt har löst sig bara för att afrikansk svinpest inte uppmärksammas lika mycket längre.

Själv är han med och kontrollerar stängslet en gång i veckan – en delsträcka utanför Fagersta av totalt sju mil. Inhägnaden är inte mer än 1,20 meter hög, vilket gör att annat klövvilt kan hoppa över samtidigt som inga nya vildsvin kan vandra in.

Hoppas på en bra jaktsäsong

Just frånvaron av vildsvin kommer att göra säsongens jakt väldigt annorlunda för Hyppenbennings jaktlag.

- Vi har legat på en avskjutning på mellan 30 och 60 vildsvin de senaste åren, så det blir ett stort avbräck. Runt Fagersta var vi kanske det jaktlag som hade flest vildsvin av alla! Nu blir det till att vrida tillbaka klockan, börja jaga rådjur och liknande. När jag började jaga på marken för 15 år sedan hade vi möjligen någon strögris, så det är intressant på sitt sätt att vara med om detta, säger Pelle Ivansson.

Inte bara jakten utan även övrig verksamhet i området har påverkats under det gångna året:

- Det är en relativt liten del av den mark som Sveaskog har totalt i Region Svealand som varit obrukbar, men det är en viktig del – en kugge i maskineriet som saknats. Många planerade insatser har fått ställas in, och lokala entreprenörer inom bland annat skogsvård och avverkning har påverkats som en effekt av detta, summerar Börje Eriksson och avslutar:

- Nu blickar vi framåt. Ur ett jägarperspektiv har vi tappat en stor resurs, vildsvinsjakten i det inhägnade området. Samtidigt kan annat vilt som exempelvis rådjur och hjort ha ökat när jakten uteblev, så min förhoppning är att det blir en bra jaktsäsong i år.