Bockjaktspremiär i Småland för Lyckans premiärjaktlag

Det är dags för bockjaktspremiären i småländska Hok i mitten av augusti. Eftermiddagen bjuder på en något gråmulen himmel som släpper ifrån sig några få droppar regn innan solen slår igenom och värmer behagligt och en lätt vind sveper över skogen.

I små grupper ansluter jaktens deltagare, de har träffat varandra tidigare men detta är det första gemensamma jakttillfället. Stämningen är uppsluppen och det ligger en tydlig förväntan i luften inför kvällens begivenhet och inför det kommande jaktåret.

Jägarna är nya och del av Lyckans premiärjaktlag – en utbildningssatsning för att stärka jägarnas kunskaper och erbjuda en enklare väg in till jakten samtidigt som det breddar och föryngrar jägarkåren.

Det finns bra och enkla sätt att skaffa sig jägarexamen idag och många läser in de teoretiska delarna online eller via en studiecirkel och Jägarexamen ska vara avklarad men ofta saknas det kunskaper och erfarenheter kring de praktiska delarna av jakten. Sådant som stärker säkerheten, etikfrågor, den allmänna inställningen till jakten och inte minst hur man tar hand om beskattat byte, ända fram till tallriken. Bristen på praktisk erfarenhet och kontaktvägar har också visat sig utgöra hinder för många som inte kommer i gång med jakten trots examen.

Anders Karlsson är jakt- och klövviltsansvarig på Sveaskog som tillsammans med Stellan Eriksson utvecklat projektet Lyckans premiärjaktlag.

- Vi vill utbilda duktiga jägare som kan hantera de teoretiska såväl som de praktiska och de etiska delarna av jakten. Ju mer du kan desto roligare är det att jaga och vi behöver se till så att de finns möjlighet till föryngring i jaktlagen, säger Anders.

Anders Karlsson

Aktivitetsjaktåret är en typ av vidareutbildning på jägarskolan, där fyra mentorer är med de nya jägarna under ett helt jaktår på småländsk mark. Det rör sig om ungefär 30 tillfällen under året och startar i samband med uppstart och inskjutning samt kontroll av träffläge före andra träffen som är bockjaktspremiären den 16 augusti.

Ett intensivt program

De tio deltagarna har ett gemensamt intresse för jakt och natur. Från augusti till maj kommer de att träffas för att lära sig mer om olika typer av jakt och de praktiska momenten. Ibland rör det sig om några timmar på skjutbanan till flerdagarsträffar med övernattning. Bland annat ingår utbildningsmoment om styckning, då laget själva ska ta hand om det man beskattar, det blir också har- och rävjakt med olika typer av stövare, rådjursjakt med lämpliga drivande hund, pyrschjakt i olika former, älgjakt med lös älghund och förare samt drevjakter på vildsvin. Förra jaktåret avslutades med bockjakt på Hunneberg i maj. Oavsett längre eller kortare träff så blir det alltid eftersnack och utrymme för frågor och svar. Då frodas den sociala aspekten som prioriteras som viktig, då trivsel betyder mycket i ett fungerande jaktlag.

Uppsluppen stämning strax innan avfärd.

Jägarkåren har breddats via Lyckans premiärjaktlag

Lyckans premiärjaktlag genomförs i år för sjunde gången och har hjälpt många nya jägare på vägen.

- Vi hjälper till att skapa ett socialt sammanhang för många. Helt plötsligt är man med i ett fungerande jaktlag, och så öppnar det upp nya möjligheter på flera plan. Många jaktlag hör också av sig till mig framåt våren och då brukar jag förmedla kontakterna, säger Anders.

I stort sett alla som velat fortsätta ut i ett Sveaskogsjaktlag efter utbildningen har fått möjlighet till det. En del har till och med haft olika jaktlag att välja mellan.

- Eftersom vi gjort det här några år nu skulle jag tro att vi hjälpt minst ett 50-tal nya jägare ut i jägarlivet, berättar Anders.

Jaktgenomgång inför bockjakten

Stellan Eriksson är jaktledare och håller i kvällens genomgång. Under en timme går han lugnt och metodiskt igenom förutsättningarna. Allt ifrån vilka djur som är lämpliga att beskatta till hur passen fördelas, och hantering av en eventuell skadeskjutning där viltet inte faller på platsen. Många frågor från deltagarna hinner också besvaras.

- Att inte vara stressad och att känna sig trygg i jaktens alla delar är viktigt för en säker och framgångsrik jakt. Jag vill att deltagarna ska kunna bidra till just det i det jaktlag de kommer till redan från första dagen när de är klara med den här utbildningen, säger Stellan.

Stellan Eriksson till höger i bild leder jaktgenomgången.

Jakten en möjlighet till rekreation för Åsa

För Åsa Lindbom, en av årets nya jägare, uppstod intresset för jakt via systerns familj där alla är jägare och hon utmanade sig själv att ta jägarexamen före hon fyllde 40, något som hon nu klarat av.

Förväntningarna inför det kommande jaktåret är stora utifrån vad hon hört från tidigare deltagares erfarenheter och hur mycket de lärt sig. Själv hoppas hon på en liknande resa och stärka sig själv som jägare.

Åsa Lindblom i samtal med Sveaskogs Anders Karlsson

- Jakten blir ett nytt sätt att umgås och jag ser det som en möjlighet till en naturupplevelse. För mig är det rekreation att få vistas i skogen och samtidigt få en möjlighet att införskaffa bra kött som är etiskt skjuten, berättar Åsa.

Under fredagskvällens premiär skymtar jaktlaget både rådjur och älg och senare under helgen fälls två bockar.

Om Lyckans premiärjaktlag

  • Eldsjälen Stellan Eriksson och Sveaskog är initiativtagare till utbildningen.
  • Lyckans premiärjaktlag arrangeras under 2024/2025 för sjunde gången.
  • Utgångspunkten är Hok och Sveaskogs marker i Småland.
  • Utbildningen riktar sig till nyutbildade jägare i närområdet.
  • Under 2024/2025 har jaktlaget tio deltagare och fyra mentorer.