Ungdomsfiskets dag i Mörrumsån
För tredje året i rad arrangerade Mörrums Kronolaxfiske Ungdomsfiskets dag i strålande aprilväder under långfredagen. Redan efter en timme högg den första öringen, men krokades av och släpptes tillbaka för att möjliggöra ett fortsatt fiske i ån. Reglerna är nämligen desamma oavsett om man är barn eller vuxen: max en upptagen laxfisk om dagen.
- Det har varit en enorm efterfrågan på årets 20 förbokade platser (antalet deltagare halverades till följd av Coronapandemin) och vi skulle enkelt kunna fylla tre hela dagar med fiskesugna ungdomar, berättar säger Ida-Maria Rigoll, platschef på Mörrums Kronolaxfiske.
Efter en blöt vårvinter med extrema vattenmängder i Mörrumsån är det skönt att se hur vattenmassorna börjar återgå till det normala. Det är fortfarande ordentligt blött i kanterna och vattennivåerna är betydligt högre än normalt, men samtidigt ger strandlinjen helt nya vattenrum som innebär att vissa fiskar väljer att stå hyfsat nära åkanten. Något som gynnar mindre barn som inte behöver kasta lika långt ut i vattnet - helt enkelt ett tacksamt fiske.
- Det är superkul att fiska i Mörrumsån. Jag brukar visserligen fiska ganska mycket med pappa, men det här är första gången i Mörrumsån. Nu hoppas jag bara få en riktigt stor fisk på kroken, säger tolvårige Frans Nyborg från Olofström.
Sprider fiskeintresse
Trots att nästan alla deltagare provat att fiska förut och flera stycken har fiskat i Mörrumsån är Ungdomsfiskets dag en bra introduktion för att sprida fiskeintresset bland barn och ungdomar. Mörrums Kronolaxfiske var länge osäkra på om man kunde genomföra årets arrangemang, men drog en lättnadens suck när man fick klartecken att arrangera Ungdomsfiskets dag, om än med ett halverat antal deltagare, tjugo mot normala fyrtio.
- En sådan här dag är inte bara bra i stunden utan ger också goda förutsättningar för att säkerställa tillväxten av framtida laxfiskare. Kanske inte om fem år, men om tio, femton år, säger Ida-Maria Rigoll.
Längre söderut just i svängen mellan pool tre och pool fyra står sjuårige Per-Axel Wintervie från Sölvesborg och flugfiskar tillsammans med pappa Henrik Mårtensson. Det är knappast enkelt att flugfiska som barn, men Per-Axel har en imponerande teknik och får stundtals hjälp av pappa Henrik. Inte minst för att kasta ut flugan och låta linan svepa över vattnet.
- Det är svårt, men kul att flugfiska, säger Per-Axel Wintervie koncentrerat.
Strömmande vatten utmanar
Även om många barn kommer från Blekinge finns det både skåningar och smålänningar på plats. Kim Selin Midåker, 10 år, har åkt från Växjö för att prova fiskelyckan i Mörrumsån. Till skillnad från stillsamma vatten i Växjö är det en helt annan sak att fiska i strömmande vatten, där vattnet passerar fort och den höga vattenlinjen innebär besvärliga bottenformationer längs kanterna. Det som vanligtvis växer på land – buskar och sly – ligger nu under vatten.
- Jag gillar verkligen att fiska och trivs med att prova fiskelyckan i olika typer av vatten. Hemma kan jag cykla ner till sjön och fiska på egen hand, medan mamma måste följa med mig hit, säger Kim Selin Midåker. Men Mörrumsån är ändå något speciellt.
Fakta
- Ungdomsfiskets dag arrangerades första gången 2018 i Mörrumsån och har sedan dess inspirerat hundratals ungdomar att prova fiskelyckan.
- Dagen är kostnadsfri, men man måste föranmäla sig till ett begränsat antal platser.
- Saknar man egen fiskeutrustning så går det utmärkt att låna både spö och fiskedrag. Både spinn- och flugspön är tillåtna. I pool ett är enbart fiske med fluga tillåtet