Här ligger Sveriges häftigaste fiskevatten

Fiske har blivit ett folknöje. Med all rätt. Fiske ger ofta spänning, vackra naturupplevelser och avkoppling i ett. Läs om några av Sveaskogs häftigaste fiskevatten från norr till söder.

Käringberget 

Vackert, men svårfiskat

Västerbottens Ekopark Käringberget är turismens dragplåster i regionen. Där flyter bland annat södra delen av Lögdeälven där lax och öring håller till. Lögdeälven och andra naturliga vatten i området lämpar sig främst för flugfiske.

Vattnen är vackert belägna, men kan vara lite svårare att fiska i, något som gör att framförallt exklusiva sportfiskare kommer hit. För mer avslappnat fiske finns ett flertal put and take-vatten där du har chans att få upp öring eller till och med regnbåge.

Sveaskog satsar mycket på inplantering i de områden där det fiskas mycket, och det finns fiskar som väger mellan 7 hekto och 1,5 kilo, samt några troféfiskar som väger uppemot ­ 5 kilo, ett spann som lockar fiskare på olika ­nivåer. Put and take-vatten passar både campingfamiljen och den erfarna fiskaren.

Abmoälven 

Stor variation i vattenströmmarna

Fyra mil norr om Arvidsjaur hittar du Abmoälven, ett nio kilometer långt biflöde till Piteälven. Abmoälven är en pärla för flugfiskare. Hit kommer veteranen som vill fånga dagens middag och njuta av naturen resten av tiden.

En stor del av sträckan ligger nära vägen så den är ganska tillgänglig. Det är stor variation på vattenströmmarna och platsen erbjuder fiske i både lugnvatten och forsande vatten.

De flesta fiskar efter "solfisken" harr och även öring, men du kan också dra upp abborre, sik och gädda. Fördelen med Abmoälven är att du inte behöver ta dig ut med båt, utan har stor chans till napp från stranden. Bästa fisketiden är från midsommar tills älgjakten börjar i september.

Muonioälven 

För dig som vill ha napp snabbt

Muonioälven i norra Norrbotten gränsar till Finland och är det nordligaste vattnet för Sveaskogs fiskekort. Hit kommer fiskare som snabbt vill få napp, eftersom det finns gott om huggvillig harr.

Man kommer åt stora delar av älven från stranden med kastspöet. Det finns sträckor på 1–5 kilometer där det är riktigt bra fiske på lax och öring också.

Laxen lockar de inbitna fiskeentusiasterna och de flesta kommer hit under juli när det finns mest fisk. Muonioälvens vatten arrenderas ut till Sveaskog av Fastighetsverket och ingår i Sveaskogs fiskekort för regionen.

Malingsbo-Kloten 

Bara två timmar från Stockholm

Malingsbo-Kloten i Bergslagen är ett populärt turistmål sedan 1970-talet. Här finns Ekopark ­Malingsbo, vars friluftsområde bland Bergslagens stora barrskogar är en riktig familjefavorit. Den förhållandevis goda infrastrukturen kring ett tiotal put and take-vatten underlättar för härliga fisketurer. Här kan du fånga öring och regnbåge.

Med bara två timmar från Stockholm, så kommer många från Mälardalen och regionerna omkring hit över några dagar eller under en längre period. 

Efter Mörrum i Blekinge är Malingsbo-Kloten Sveaskogs största fiskeområde där 7 000–8 000 fiskekort säljs varje år. Som nybörjarfiskare kan du öva upp rutinerna i något av de omkring 40 ­naturliga vatten där du fångar gädda och abborre. För entusiaster är den stora dragpunkten put and take-vattnen.

Mörrum

Välkänt i fiskekretsar

Kändisen Mörrum lockar tiotusentals besökare varje år. Hit kommer entusiaster från hela världen för kronlaxfisket, med lax och öring som kan väga mer än 18 kilo.

Vill du fiska på historisk mark ska du välja den klassiska, sju kilometer långa sträckan i Mörrumsåns nedre lopp, där laxen fångats sedan 1940-talet. Men du kan också hitta egna hotspots i Mörrumsåns pooler där man samsas med spinn- och flugfiskare för att fånga lax och havsöring.

Mörrum är ett mecka för veteraner och för nybörjare blir det en upplevelse utöver det vanliga. Här finns något för alla, både de som fiskat i åratal och de som tar en fiskekurs för första gången. Här kan de uppleva hela fisketraditionen.

Fegen 

För dig som vill ha variation på kroken

På gränsen mellan Halland och Västra Götaland kan du fiska i sjön Fegen. Sjön är en idyll för familjefisket, men också för den vana entusiasten som vill ha variation på kroken. För även om de flesta fiskar efter gös, abborre och gädda så finns det 17 olika fiskearter. Unikt för Fegen är att det finns vårlekande siklöja, vanligtvis leker löjor på hösten.

Det är en sjö med riktigt naturskön omgivning. Sandviks kyrka ligger vackert beläget på en liten halvö som är väl värd ett besök under en båttur.

Sveaskog äger en del av vattnet tillsammans med andra aktörer, vilka tillsammans är medlemmar i Fegens fiskevårdsområdesförening. Fiske är tillåtet för privatpersoner med föreningens egna fiskekort.

Halle- och Hunneberg 

Stora fiskar och vacker utsikt

Naturvårdsområdet Halleberg och Hunneberg i Västergötland är känt för att hysa den kungliga älgjakten. Kung Carl XVI Gustaf invigde naturvårdsområdet 2004. Vildmarksmiljön gör sig även bra från Hallsjön, där regnbåge inplanterats i put and take-vattnet. Förra året drogs en gädda på 18 kilo upp i Hunneberg, en imponerande vikt även för vana fiskare.

Är du en fritidsfiskare som även vill njuta av vacker natur är Hunneberg, med naturlig tillgång på abborre och gädda, ett säkert kort. Hunneberg har fantastisk utsikt över slättlandskapet. Det är väldigt fin miljö för alla som gillar att fiska.

Här kan du köpa Sveaskogs fiskekort.

Så blir du en bättre fiskare

För nybörjare

  1. Försök att minimera drilltiden, då fisken kan skada muskulaturen på grund av överansträngning under ”fajten”.
  2. Ha fisken i vattnet så länge som möjligt. Många vill hinna ta en snabb bild på fisken, men fotografering får aldrig gå ut över fiskens hälsa.
  3. Ställ dig aldrig framför en fiskare. Ett kast, ett steg är en grundregel.
  4. Undvik hullingkrokar om du har för avsikt att släppa fisken så minimerar du skadorna. Om du fångar en fisk med hullingkrok kan du klippa av tafsen och dra ut kroken innan du släpper tillbaka fisken.
  5. Tänk på att det i vissa vatten finns minimimått på olika fiskestammar. En fisk som är mindre än vad som står angivet ska du släppa tillbaka i vattnet. Regler för olika områden hittar du här.

För veteraner

  1. Våga prova nytt! Man blir lätt van vid att fiska på samma ställen, få samma sorts fisk och därmed resultat. Testa därför nya platser och nya beten för att bryta mönstret. Det blir mycket roligare att fiska då.
  2. Var lyhörd och lyssna på dina medfiskare. Rådfråga och byt erfarenheter med varandra. Hjälp orutinerade fiskare genom att dela med dig av din kunskap.

Boka och köp fiske