Sevärdheter
- Isälvsleden är en 60 km lång vandringsled genom ekoparken, mellan Vindeln i söder och Åmsele i norr. Upplev branta åsar, vackra tjärnar, brända skogar och härligt sprakande lägereldar. Terrängen är lättgången och mjuk och lämpar sig därför även för terrängcykling med mountainbike. Men kom ihåg att motordrivna terrängfordon inte är välkomna.
Isälvsleden sköts av Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Vindeln, som därmed hjälper till att lägga ut ved vid de många rastplatserna som finns utmed leden. Vid övergången mellan Sundkammen och Djupsund ligger små roddbåtar på vardera sidan av sundet som du får nyttja för att ta dig över till andra sidan. Vill man övernatta med tak över huvudet, så finns en öppen stuga med inbyggd vedspis vid Missutjärn.
Isälvsleden - Juvikkammen är en drygt 15 meter hög och två kilometer lång sanddyn som bildades intill den smältande inlandsisen.
- Evelinas steina är en mytomspunnen stor uppstickande sten mitt i Gådaträsket.
- Djupviks naturreservat hyser kuperad vacker tallskog som genomkorsas av Abborrtjärnarna.
- Flottningsrännan längs Joppbäcken är 350 meter lång och användes vid timmerflottningen fram till 1970-talet, då flottningen upphörde.
- Sundkammen, den vackra ”skatan” eller udden är kanske Isälvsledens mest spektakulära del.
- Kammens naturreservat brändes av naturvårdsverket 2006. Studera brandljuden och upplev naturens livskraft.
- Skärträskbergets naturreservat hyser frodig örtrik granskog.
- Brandbevakningstornet på Stor-Skällberget erbjuder en fantastisk utsikt.
- Valfrid Paulsson reservatet är en vacker tallskog som utgör en målbild för ekoparken.
Blåtjärn i Valfrid Paulsson-reservatet - Missutjärn är en ”dödisgrop” som vattenfyllts till en trolsk tjärn. Uppe på åsen står ekoparksbänken och nere vid tjärnen finns en stuga öppen för övernattning. Där kan du krypa in, laga mat och sova i någon av de två våningssängarna. Totalt finns fyra sängplatser i stugan. Var rädd om den och hjälp till att hålla rent och snyggt i och omkring stugan!
Missutjärn.
Missutjärnstugan. - Kolbottnar och fångstgropar finns att finna intill vägen längs Skataheden.
Gammal kolbottensring.
Fiske och fiskevård
- Inom ekoparken arrenderas de flesta vattnen av Åman Åmsele FFF. Hela fiskevårdsområdet är cirka 65 km långt och sträcker sig ända in i Norsjö och Lycksele kommun.
- De sjöar som ligger inom ekoparken är djupa klarvattenssjöar och erbjuder ett variationsrikt fiske. Här nappar aborre, gädda, sik med mera. Även öring och röding finns i många sjöar, även om de största bestånden av dessa finns i sjösystemets strömsträckor.
- Fiskekort säljs bland annat på Fiskekort.se.
Studera geologi
- Inlandsisen har satt sin tydliga prägel på Skatans landskap. Genom hela ekoparken slingrar sig långsträckta rullstensåsar. Dessa bildades för 8 000-10 000 år sedan av den sten, sand och grus som väldiga isälvar, som flöt fram genom den smältande inlandsisen, förde med sig.
- Vid Sundkammen bildar rullstensåsen en smal landtunga, så kallad skata, som tar dig fram mellan sjöarna. Denna spektakulära skata har gett ekoparken dess namn. Flertalet gropar och tjärnar i området har uppstått då stora isblock kalvade från isen och isolerades under sedimentmassorna. När isblocken sen smälte, sjönk sedimentet ihop till en så kallad ”dödisgrop”. Många av dessa har sedan vattenfyllts, såsom Missutjärn som därmed blivit en vacker skogstjärn.
Paddla och bada
- Glid fram ljudlöst i stilla vatten med kanoten eller ta med båten och hitta din egen vik att ankra i för natten. Inom ekoparken finns förutom många vackra skogstjärnar, även ett långt sammanhängande vattensystem i form av Åmans sjösystem. Ta med familjen på en härlig friluftsupplevelse och paddla utmed de flikiga sjöarna.
- I Skatans glittrande sjöar finns ett flertal badplatser, bland annat vid västra stranden av Skärträsket, öster om Kammens naturreservat samt i norra delen av ekoparken vid Gådaträsket. Ut och njut av sol och bad!
Vägar i ekoparken
Huvudvägen i ekoparken brukar fungera fint att köra på med bil. Om du viker av på någon av de mindre skogsbilvägarna bör du vara medveten om att skicket på vägen kan variera. Kör med försiktighet.