Naturvärden

Artrikedomen är påtaglig i ekoparken och fågellivet sprudlande. I ekoparken finns gammal och grov bokskog, där många kräsna vedlevande skalbaggar trivs, liksom lavar och många fåglar. Skåda en storlom, fiska en gädda, eller vandra på Skåne- och Blekingelederna i det vackra kuperade landskapet.

Ädla löv och svensk skogshistoria

Ädellövskogen är ett karaktärsdrag i Raslången. I skogarna kring sjön Raslången möts bok och gran på marker där dessa trädslag har konkurrerat om samma ljus och yta i århundraden. Här har båda mött vägs ände från de områden de har spridits ifrån. Boken spreds norröver från kontinenten, och granen söderöver från norra Sverige. Genom pollenanalyser har man kunnat följa hur boken hamnade här på ett naturligt sätt redan under 1300-talet. Många av ädellövsbestånden är äldre än 60 år och ekologiskt mycket värdefulla.

På 1800-talet kom granen. Den har man sedan också planterat, men Ekopark Raslången är fortfarande en av de få platser i Sverige där bok och gran förkommer naturligt. Idag kännetecknas Raslången av ädellövskogen, med såväl unga som riktig gamla träd. Här kan du njuta av bok och ek, asp, al och rönn.

Skogsbruket har bidragit till att området runt Raslången till stor del domineras av granskog, vilket ger granen ett försprång i konkurrensen med lövträd som bok. Avsikten är därför att på sikt avveckla granen som produktionsträdslag i ekoparken och ersätta den med lövträd och tall.

I samband med att ekoparken invigdes påbörjades arbetet med att omföra granskog till lövskog. Idag finns det ganska stora arealer med ung lövskog i ekoparken, skogar som kommer att växa till sig och i framtiden bidra till ett rikare landskap.

Ovanliga svampar, lavar och insekter

Ekoparken är en fristad för många hotade arter. Döda gamla träd i skogen, både stående och liggande, är viktiga för väldigt många hotade arter av vedlevande insekter, svampar och lavar. I ekoparken har många sådana arter fått en fristad. En ovanlig skalbagge, som kan verka huvudlös när man tittar på den ovanifrån, är med största sannolikhet en svartbrun brunbagge. Ädelkronlav, liten blekspik, gulnål och fällmossa är några av de många sällsynta lavar och mossor du kan hitta i ekoparken.

Vad är en ekopark?

  • Sveaskog har skapat 37 ekoparker. En ekopark är ett större sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner. 
  • En ekopark är minst 1000 hektar stor och minst 50 procent av den produktiva skogsmarken används som naturvårdsareal. 
  • I våra ekoparker kombinerar vi naturvård och ett hållbart skogsbruk för att öka naturvärden samt skapa områden för rekreation och sociala aktiviteter.
  • Varje ekopark har en egen ekoparksplan som är ett ramdokument för skötseln av ekoparken. Den innehåller bland annat information om natur- och kulturvärden samt naturvårdsmål inom ekoparken.
  • För varje ekopark finns ett ekoparksavtal mellan Skogsstyrelsen och Sveaskog som garanterar att naturvårdsambitionerna i ekoparken följs.
  • Lär dig mer om våra ekoparker