Se och göra

Det är inte utan anledning som Halle- och Hunneberg är ett av landets mest besökta friluftsområden. Här finns vildmarksupplevelser och rekreation, kulturella och historiska attraktioner, och fina vandringsleder genom en rik och växlande natur.

Sevärdheter

  1. Hallesnipen har en magnifik natur med gammelskogar och ekhedar. Utsikten från Predikstolen över Vänern är storslagen.

  2. Ovandalen är en sprickdal som skär av Hallebergs nordspets från resten av berget. Med sin gamla granskog och frodiga grönska ger ravinen ett trolskt intryck.

  3. Ekebacken bjuder på en fantastisk vy över Vänern. Här finns även stora möjligheter att se vilt.

  4. Hallsjön erbjuder fiske av regnbåge, röding, öring, abborre och gädda. Fiskekortet säljs bl a i Kungajaktmuseet Älgens berg.

  5. Hallebergs fornborg räknas som den största i Skandinavien. Fornborgen, som tyvärr inte längre syns, anlades under järnåldern och fungerade ända in på 1600-talet som tillflyktsort under olika krig.

  6. Toltorp har böljande ängsmarker och gamla lövträdsjättar. Här finns bergens största ek – Toltorpseken.

  7. Bergagården är en naturlig utgångspunkt för ett besök i ekoparken. I Kungajaktsmuseet Älgens berg, beläget på Bergagården, finns information om bergens natur och kultur samt ekoparken. Vandringsledskarta över bergen kan du köpa i museets butik, som även är specialiserade på älgsouvenirer.

  8. Byklevsfallet är ett vackert vattenfall beläget alldeles intill vägen från Vargön upp på Hunneberg.
  9. Älvutsikten erbjuder en magnifik utsikt över Västgötaslätten, Vargön och Göta älv.
  10. Ekelund är en öppen, betad äng med gamla ekar. I närheten ligger den återskapade Fågelsjön, som fått sitt namn efter det rika fågellivet som finns här.

  11. Öjemossarna  är ett 400 hektar stort våtmarksområde med ett par hundra skogsholmar. Många är bevuxna med flerhundraåriga granar och tallar. Här häckar fiskgjusen och älg och kronhjort ses ofta vandra i området.

  12. Randskogen har en dramatisk natur med månghundraåriga tallar som präglad av vind antagit spektakulära former.

  13. Tunhems ekhagar är ett vackert kulturlandskap, som minner om forna tider. En stor naturbetesmark med månghundraåriga fristående ekar präglar området. Fornlämningar från järnåldern vittnar om en långvarig användning av marken för odling.

  14. Prästeskvaltan är en 1100-tals skvaltkvarnsmodell som byggdes 2002 av Västra Tunhems Hembygdsförening

  15. Grinnsjö/Fagerhult är ett populärt utflyktsmål. På de återskapade vackra ängarna finns bl a orkidéer och typiska slåtterväxter som klockgentiana och slåttergubbe. Fagerhult är av tradition lunchplats vid de kungliga jakterna.

Vandra i ekoparken

I ekoparken finns en lång rad vackra promenader. En utförlig guide med kartor finns på Kungajaktsmuseet. Här är några tips:

  • Hallebergs fornborg - från fornborgen går en stig till den dramatiska ättestupan. 
  • Hallesnipen - naturreservat med storslagen utsikt över Vänern, Kroppefjäll och Kinnekulle. 
  • Sjövandringen - kring sjön Eldmörjan. Om du vill kan du fortsätta runt nästa sjö, Långevattnet. 
  • Ovandalen - stigen går genom en blommande ravin med ramslök, strutbräken och mycket annat. 
  • Grinnsjö domänreservat - Grinnsjö är ett naturskönt odlingslandskap och Fagerhult är kungens lunchställe med minnesstenar.

Fiska i ekoparken

Jakt i ekoparken

  • I Ekopark Halle- och Hunneberg bedrivs – liksom i andra ekoparker – jakt. Älg- och kronviltjakten på Halle- och Hunneberg tillhör kungen. De senaste åren har kungen kommit till bergen vartannat år för att jaga.
  • Utöver kungen jagar två jaktlag småvilt som rådjur, hare och räv på bergen. De får också varje år ett uppdrag att skjuta ett givet antal kronvilt. All avskjutning är väl planerad och bygger på hur mycket viltet reproducerar sig varje år. 

Älgens Berg

  • Kungajaktmuseet Älgens Berg
    I en interaktiv utställning presenteras Halle- Hunnebergs fantastiska natur, kultur, djur och geologi. I centrum av museet står skogens konung – älgen – som har en särskild anknytning till bergen genom de kungliga älgjakterna som ägt rum här i drygt 100 år. 
  • Ekoparksutställning
    På Kungajaktmuseet Älgens Berg berättar vi om ekoparkens djur, natur, och kultur. Här finns även tips på aktiviteter och spännande utflyktsmål. Har du frågor så finns museets personal till hands. Observera att det är fri entré till ekoparksutställningen. 
  • Besök Kungajaktmuseet Älgens Berg

Får man grilla och tälta?

  • I Sveaskogs ekoparker gäller den svenska allemansrätten. Allemansrätten är en förmån som ger oss alla rätten att röra oss fritt i skog och mark, så länge vi tar hänsyn till natur och djurliv. Grundregeln är att inte störa – inte förstöra. Du får gärna tälta något dygn, plocka blommor, svamp och bär. Du får även elda om det inte föreligger någon brandrisk. Glöm inte att släcka ordentligt efteråt! Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida.
  • I de områden av Ekoparken som är naturreservat gäller särskilda regler för friluftslivet. Mer information om vad man får göra eller inte göra finns att läsa på Länsstyrelsens hemsida

Får man plocka ramslök?

  • Det är tillåtet att plocka mindre mängd ramslök för eget bruk i ekoparken. Det är inte tillåtet att plocka större mängder eller för kommersiellt syfte.
  • Det är inte tillåtet att plocka ramslök i naturreservaten.
  • Plocka bladen försiktigt för att undvika att rycka upp löken.