En ekopark innebär inte bara skydd, utan också en storskalig omvandling av landskapet. Vissa naturvärden kräver aktiv skötsel, exempelvis ängar och lövskogar. I en del av ekoparkens produktionsskogar där naturvärdena är låga kommer Sveaskog att fortsätta bedriva skogsbruk. Vid vägar och friluftsstråk kommer vi att använda helt nya skötselmetoder och lämna en stor del av skogen efter avverkning. Meningen är att öka mängden grova naturvärdesträd och höja upplevelsevärdet i landskapet.
Myllrande lövskogar
Eken är en av de främsta bärarna av biologisk mångfald. En stor mängd arter lever på, i och av eken. Alltifrån de minsta insekter och lavar till hjortarna som betar av grenverken och ekollonen. Sveaskog kommer att öka antalet ekar, dels genom frihuggning av ekar i barrskogen och vid torpmiljöerna, och dels genom att skydda nya ekar från betning så att de får en chans att växa upp. Även björken får ökat livsrum, framför allt i ekoparkens fuktigare områden. En ökad andel björk gynnar bland annat fågellivet.
Eken är viktig för den biologiska mångfalden.
Granen får lämna plats
Barrskog är i dag den dominerade skogstypen på Halle-Hunneberg. Så kommer det även att vara i framtiden, men genom aktiv skötsel minskar vi andelen barrskog till förmån för lövskogen. Andelen gran kommer också att minska för att tallen skall kunna återta sin tidigare ställning som det viktigaste barrträdet på Halle-Hunneberg.
Sagolika barrskogsmiljöer i ekoparken.
Trolska randskogar
Randskogen runt bergsplatåernas ytterkanter är en unik blandskog av tall och ek. Skogen fridlystes år 1830 och många träd är långt över 200 år. Idag är randskogen naturreservat. Trädens utseende präglas av en torftig jordmån och de pinande vindarna som sveper in från slätten. En vandring längs den branta stupkanten med sin skyddande randskog är en stark naturupplevelse. Sveaskog kommer att bredda randskogen genom aktiv skötsel.
Rasbranterna vid Halle- och Hunneberg har gjort ekoparken känd.
Sjöar och våtmarker
Våtmarker är av stor betydelse för en rik naturmiljö. Efter omfattande dikningar under 1900-talet har vattennivån sänkts i de flesta våtmarker på Halle-Hunneberg. Sveaskog kommer att identifiera lämpliga platser där diken kan läggas igen så att det naturliga vattentillståndet kan återställas. En höjning av grundvattennivån ska motverka att tidigare öppna mossar växer igen, vilket skett de senaste decennierna.
Våtmarker myllrar av liv.
Vackra torpmiljöer
Halle-Hunneberg har en intressant kulturhistoria. Karaktäristiskt för bergen är de många torpmiljöerna och betesmarkerna. På 1600-talet fanns 28 torp, varav 22 med ett 70-tal bergkreatur. Samtidigt betade upp mot 500 slättkreatur i bergsskogarna. Sedan dess har många torpmiljöer planterats igen. Sveaskog arbetar aktivt med att återställa gamla torp genom avverkning av barrskog och skötsel med slåtter och bete.
Betande kor vid Ekelund.
Möt Babs Stuiver, hållbarhetsansvarig, som berättar om Sveaskogs naturvårdsarbete i Ekopark Halle- och Hunneberg.
Alléhuggning
- Alléhuggning är en metod för att öka mängden lövträd längs vägarna i Halle- och Hunneberg. En biobränsleskördare kör längs vägen och sträcker in sin sju meter långa arm för att plocka ut gran och tall.
- Det finns många vinster att hämta: Sälg, ek, asp och andra träd som inte alltid ryms i det vanliga skogsbruket får nu solljus och utrymme att ta sig upp.
- Den ljusare miljön gör också att skogsbilvägarna torkar upp fortare om våren och därmed sparas stora pengar i underhåll. Dessutom får man mer sly till viltfoder, biobränsle att elda och en vackrare väg att åka på.
Frihuggning av ekar
- På Halle- och Hunneberg finns många gamla ekar som håller på att skuggas ut av gran. Sveaskog arbetar kontinuerligt med att frihugga dessa, framför allt kring torpmiljöerna.
- Det är också viktigt att frihugga yngre ekar som på sikt ska ta över efter de gamla ekarna.
Slåtter och bete
- En stor del av de gamla kulturlandskapen kring Halle- och Hunnebergs torp har vuxit igen med gran och tall. För att få tillbaka floran och den vackra miljön arbetar Sveaskog sedan många år tillbaka med att öppna upp markerna, genom slåtter och betesdjur. Fler torpmiljöer är på gång att öppnas upp. Naturskyddsföreningen var pionjär och föregångare redan 1992.
Våtmarksprojekt
- Från Ödetorpet till Långervattnet sträcker sig ett smalt sluttningskärr, Långerdalskärret, där det tidigare har funnits både öppna kärr och alsumpskog.
- Som så många andra våtmarker på Halle- och Hunneberg har den dikats ut och planterats med barrträd. Våtmarken har återställts genom igenläggning av diken och avverkning av gran och tall.
Älgarnas berg
- Halle- Hunneberg har sedan lång tid tillbaka varit känt som Älgarnas berg. Namnet kommer dels av den kungliga jakttraditionen men också eftersom antalet älgar var mycket högt under 1980-talet. Då fanns här cirka 56 älgar per 1000 hektar, vilket kan jämföras med dagens siffra om 8 älgar per 1000 hektar.
- Efter en rejäl storm 1969 skapades extremt stora kalhyggen där hyggesflora och ungskog, som älgarna gärna äter, växte upp. Älgkons reproduktionsförmåga styrs hormoniellt av tillgång på föda. Detta gjorde att älgstammen ökade våldsamt från normalt 150 till nära 400 älgar.
- Idag finns inte lika mycket hyggen och ungskog på bergen varför älgstammen landat på runt 50 djur. Sveaskog anser att det är en lagom stor stam. Stammens nuvarande storlek ger en bra balans mellan vilttillgång och god avkastning från skogsbruket. Vi har dock en målsättning att höja kvaliteten på den befintliga stammen d.v.s. att bergens älgar ska ha rätt ålder och en balanserad könssammansättning.
- Vår förhoppning är att fullväxta älgtjurar med fina hornkronor ska bli en vanligare syn på bergen.
Vad är en ekopark?
- Sveaskog har skapat 37 ekoparker. En ekopark är ett större sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner.
- En ekopark är minst 1000 hektar stor och minst 50 procent av den produktiva skogsmarken används som naturvårdsareal.
- I våra ekoparker kombinerar vi naturvård och ett hållbart skogsbruk för att öka naturvärden samt skapa områden för rekreation och sociala aktiviteter.
- Varje ekopark har en egen ekoparksplan som är ett ramdokument för skötseln av ekoparken. Den innehåller bland annat information om natur- och kulturvärden samt naturvårdsmål inom ekoparken.
- För varje ekopark finns ett ekoparksavtal mellan Skogsstyrelsen och Sveaskog som garanterar att naturvårdsambitionerna i ekoparken följs.
- Lär dig mer om våra ekoparker
Ekopark blir nationalpark?
Halle-Hunneberg är en av fyra ekoparker som i Skogsutredningen, helt eller delvis, pekas ut som möjliga framtida nationalparker. Förslagen har nu formulerats i ett regeringsuppdrag. Ekoparkerna omfattas idag av naturvårdsavtal mellan Sveaskog och Skogsstyrelsen. Sveaskog utför åtgärder som ökar naturvärdena och gagnar friluftslivet i ekoparken även under tiden att utredningen pågår. I förekommande fall behöver även skadad skog tas om hand. Alla planerade åtgärder föregås av samråd med respektive länsstyrelse och Skogsstyrelsen.