Familjen Stenberg

Följ med när familjen Stenberg från Skellefteå upptäcker Ekopark Rosfors. Hur går det att lämna skärmar och mobiler hemma och ge sig ut i naturen? Hittar barnen tillbaka till fantasin och leken?

Ekopark Rosfors

  • Läge: Tre mil nordväst om Piteå i Norrbotten.
  • Storlek: 2 662 hektar.
  • Typiska arter: Asp, hackspettar och vedsvampar.
  • Upptäck: Kulturmiljöerna vid Rosfors Bruk och utsikten från Bergtjärnflygget.

Familjen Stenberg

  • Äventyrare: Emma, Jonas, Holger och Sixten Stenberg från Skellefteå.
  • Vana vid vandring, paddling och friluftsliv.
  • "Precis som hos många andra familjer tar skärmtiden över och vi vill med detta dels få en gemensam upplevelse och dels inspirera andra."

Dag 1

Väderappen har visat allt mellan strålande sol och hällregn, så inte förrän vid lunchtid på fredag beslutar vi oss att köra äventyret denna helg. Eftersom lördag ska bjuda på uppehåll och söndag på regn, planerar vi snabbt om rutten så att tyngdpunkten ligger på lördag. Fredag eftermiddag blir något hektiskt för att hinna packa allt, handla och till slut komma iväg.

Vi lämnar våra cyklar och sovpackning vid etappmål Krokvattnet och åker sedan till vår start vid Lill-Brännträsket. Det visar sig vara en fin och välordnad plats med stuga, vindskydd och bryggor.

Grabbarna löser fiskekort och testar fiskelyckan, dessvärre utan framgång. Mamma Emma ger sig iväg på kvällspromenad med äventyrets första bad i Mjöträsket som visar sig bli ett gyttjebad! Natten tillbringas i husbil – vi vet att det är lite fusk, men det säkerställer god nattsömn och bra uppladdning inför morgondagen för alla.

Dag 2

Vi vaknar till dimma och regn i luften, men det är riktigt varmt. Laddar med ett skönt morgondopp från bryggan, lite fiske och rejäl frukost innan avfärd. Precis när vi ska börja vandra kommer dock regnet och vi drar på oss alla regnkläder och börjar gå. Det blir en svettig stigning längs Solanderleden upp till Södra Abbortjärnsberget.

Regnet visade sig tack och lov vara snabbt övergående och på toppen åker regnkläderna av. Vi gör ett kortare stopp vid Abborrtjärnen för energipåfyllning och lite fiske. Här fanns en fin rastplats och stigen längs vattnet var mysig.

Vi knatar vidare längs leden på upp till Bergtjärnsflygget där ekoparksstenarna finns utplacerade. Tyvärr hänger sig dimman kvar, även om det ibland lättar och den vackra utsikten kan skymtas genom dimslöjorna. Vi åter lunch och barnen börjar, efter en förmiddag utan skärm, hitta tillbaka till fantasin och leken.

Vandringen ner går genom vacker tallskog och vid bergets fot ligger den lilla Bergtjärnen där vi fiskar och badar.

Därefter viker vi av från Solanderleden och tar grusvägen mot Nävertjärn, nu till vackert väder eftersom det till slut spruckit upp. Vid tjärnen möter vi flera campare och fiskare och även här var det välordnat med stuga, vindskydd och bryggor. Här badar pappa Jonas och Holger och de andra besökarna tyckte nog vi var lite galna!

Vägen leder oss vidare förbi Esnarutjärn, vi bangar dock på bad eftersom det var alltför dyigt och vi dragit vissa lärdomar från badet i Mjöträsket ;) Istället blir det eftermiddagsfika, fiske och bad vid Hällträsket. Mycket njutigt!

Nu återstår bara sista sträckan mot Krokvattnet. Vi inser att vårt medhavda vatten börjar ta slut och får knacka på hos en snäll man som låter oss fylla flaskorna med prima kallkällvatten. Äntligen kan vi se målet vid grillkåtan där vi lämnat tältpackningen och cyklarna. Vi känner oss alla lite möra efter drygt 13 km vandring.

Middagen smakar såklart ljuvligt, och kvällen tillbringas med mera fiske, eldande och underbart kvällsmys. Det finns väl inget bättre än att få komma till ro efter en strapats?!

Dag 3

Natten i tältet blir regnig och blåsig. Halva gänget kröp faktiskt in i grillkåtan vid 3-snåret för att fånga några timmars god sömn. Morgonen bjuder på grötfrukost, ihoppackning och sedan sätter vi av på cyklarna.

Vi har ett antal bad inplanerade längs sträckan, men eftersom regnet hänger i luften var ingen speciellt badsugen och de ströks ur planen. Framme vid målet Rosfors bruk belönar vi oss med kexchoklad och den vackra bruksmiljön.

Mamma Emma cyklar och hämtar husbilen medan resten av familjen fixar lunch, tittar på de gulliga fåren och de betande korna. Precis när vi packar in packningen i husbilen och lastar cyklarna kommer regnet – perfekt tajming!

Reflektioner

Även om vi tillbringat två dygn i parken finns det mycket mer att uppleva. I området finns flera fina rastplatser som vi gärna återvänder till; Lillbrännträsket, Abborrtjärnen, Nävertjärn och grillkåtan vid Krokvattnet. Vi skulle också gärna upptäcka omgivningarna kring Rosfors bruk mer. Mannen med kallkällvattnet tipsade dessutom om Hällträskberget och hävdade att man kunde se hela fyrkanten, dvs Luleå, Boden, Älvsbyn och Piteå därifrån.

Beslutet att hela familjen skulle lämna alla skärmar hemma och bara använda en telefon för navigering och fotografering var helt rätt. Barnen hittade på lekar längs vägen samt vid stoppen och vi vuxna fick tid till bra samtal och ett stilla lugn.

Att vi gjorde detta äventyr tillsammans med Sveaskog gjorde att barnen såg det som ett specialuppdrag och därmed var med på noterna hela vägen. De tog del av ruttplaneringen innan och följde med på kartan hur långt vi kommit. I vanliga fall brukar det gnällas mer på att det är för långt eller för jobbigt :)

Att tänka på

Vår erfarenhet är att när man äventyrar med barn får man tänka på ett annat sätt än vid strapatser med enbart vuxna. Upplevelsen kan så lätt förstöras för alla om ett barn blir för hungrigt eller för trött. Självklart fungerar detta olika för olika familjer men vår strategi blev att:

  • Satsa på säkra kort för att få till bra sömn för alla.
  • Planera rutten utifrån vad vi vet att barnen klarar av.
  • Anpassa stoppen efter vad som passade barnen istället för att slaviskt följa planeringen.
  • Kontinuerligt fylla på energinivån och belöna med druvsocker, choklad, nötter, russin och godis, allt för att hålla humöret uppe.
  • Vi vuxna bar all packning, vilket gjorde det lite tuffare för oss och lite lättare för barnen, vilket är mer rättvist på ett sätt.

Sammanfattningsvis hade hela familjen en härlig helg med bra balans mellan utmaning och upplevelse!

Ta en närmare titt på rutten.

Fler äventyr finns runt hörnet

Möt alla våra äventyrare

Alla äventyr

Vad tycker du om sidan?

Hjälp oss att bli bättre genom att berätta vad du tycker om sidan. Vi tar tacksamt emot dina synpunkter.