Den 8 januari 2005 svepte Gudrun in över Sverige. När stormen lagt sig och inventeringarna var gjorda visade det sig att 75 miljoner kubikmeter hade fällts, det motsvarade närmare 10 procent av all skog i södra Sverige och en årsavverkning i hela landet. Värdet av skogen beräknades till över 30 miljarder kronor i dåtidens pengavärde.
På Sveaskogs marker i Götaland föll en och en halv årsavverkning och i Vartorp utanför Växjö blåste en fjärdedel av granskogen i skiftet ned under samma dygn.
Efter stormen planterades flera olika trädslag i Vartorp som komplement till granskogen. Här växer idag både björk, ek och asp. Gallring har redan skett i björk- och aspbestånden och skapar värde samtidigt som skogen ändrat karaktär.
Stefan Bergqvist arbetar nu som då som planerare på Sveaskog. Hör honom berätta om arbetet efter stormen och planteringen av ny skog.
Sveaskog skogsskötselchef Gisela Björse bodde mitt i ett kraftigt påverkat stormområde. Se hennes egna stormbilder och hör henne berätta om hur skogsskötseln präglats av stormoväder.
Stormar har alltid förekommit liksom brand och översvämningar. Den här typen av naturliga störningar lämnar skogen att börja om från början. Olof Johansson arbetade 2005 med hållbarhetsfrågor på Sveaskog och idag är han bolagets skogspolitiske chef. Hör honom berätta mer.