Skogsstyrelsen meddelade nyligen att det långa utbrottet med granbarkborreangrepp som startade 2018 är över. En färsk inventering visar att skadorna har gått ner med 95 procent jämfört med toppåret 2021.
Att granbarkborreangreppet är över har även varit en känsla i fält hos Sveaskogs medarbetare under den gångna säsongen.
- Den bild som Sveaskogs medarbetare i Götaland har stämmer väl överens med det som Skogsstyrelsen rapporterar. Det har varit betydligt lägre nivåer 2024 än under de år då det var som värst. Under det här året har vi endast sett mindre angrepp på olika platser, men inget som föranlett någon avvikande hantering. Vi har tagit hand om angreppen där vi har stött på dem, säger Anna Stridsman, skogsansvarig på Sveaskog i Götaland.
Hon framhåller att vädret med mer nederbörd har bidragit till färre stressade granar, vilket har gjort förutsättningarna mindre gynnsamma för granbarkborren.
Kostsamma angrepp
Granbarkborrarna har varit ett gissel för såväl stora som små skogsägare i de drabbade områdena, och deras framfart har lämnat efter sig en stor nota. Totalt uppskattar Skogsstyrelsen att 34 miljoner m3sk gran har dödats i Sverige, motsvarande en kostnad på flera tiotal miljarder kronor i virkesvärde.
Även det praktiska arbetet i skogen har påverkats i hög grad.
- Det som påverkat oss mest är att det varit svårt att planera. Man har fått frångå sin stora plan och göra punktinsatser där det varit flest angrepp. Vi har försökt att rädda det som räddas kan, säger Viktor Andersson som är skoglig planerare med områdesansvar på Sveaskog i Svealand.
Viktor Andersson är stationerad i Karlskoga, och berättar att han trots allt inte påverkats lika mycket som kollegerna i Södermanland och Götaland. Svealand är stort, och därmed har det också varit stora lokala skillnader när det kommer till angreppens omfattning.
- Men det har varit tydligt att blandskogar är att föredra. De gånger jag har sprungit på 15 angripna träd i en klunga och inte så mycket mer har det varit i blandskogar, säger Viktor Andersson och tillägger:
- Blandskogar kan även innebära barrblandskogar med tall och gran. Det är inte bara lövinslag som påverkar att beståndet blir mer livskraftigt. Barrblandskog har Sveaskog mycket av i området där jag jobbar, och det kan ha bidragit till att det varit mer förskonat från angrepp.
Sveaskog anpassar skogarna
Rebecka McCarthy Tune, skogsskötselspecialist på Sveaskog, menar att de råd som Skogsstyrelsen för fram för att minska risken för framtida angrepp är helt i linje med Sveaskogs ambitioner.
- De stämmer väl överens med den väg med ökad variation och klimatanpassning som vi är inne på. Den utbildning i ståndortsanpassning som genomförts i bolaget under 2024 är ett konkret exempel på en insats som genomförts, säger hon.
Utbildningen är ett led i att förbereda verksamheten. Troligtvis blir det mer extremtorka framöver, och då är nya angrepp från granbarkborren att vänta.
- Med ökad variation i skogsbruket, noggrannhet i trädslagsvalet så att träden är anpassade för platsen där de ska växa samt flera olika trädslag minskar Sveaskog risken för den här typen av angrepp i framtiden. Vi har till exempel planterat mer än dubbelt så mycket björk i Götaland i år jämfört med förra året, säger Anna Stridsman.
Återbeskogning i granbarkborrens spår
Granbarkborren ser med sin storlek på fyra millimeter inte särskilt skräckinjagande ut, men kan skada skogen allvarligt. Skalbaggen förökar sig genom att lägga ägg innanför barken på granar. Oftast läggs äggen i stormfällda träd, men även levande granar kan angripas. Finns det tillräckligt många granbarkborrar i kombination med att trädens motståndskraft är nedsatt, kan angreppen leda till att trädet dör.
Det varma och soliga vädret under sommaren 2018 gjorde att granbarkborren hann med dubbla svärmningar, samtidigt som torkan försvagade träden. Det ledde till att populationen ökade explosionsartat, vilket bidrog till stora angrepp under de följande åren. Nu ser nivåerna ut att ha gått ner igen.
En fråga som många skogsägare ställer sig, är vilket trädslag som är bäst att satsa på efter granbarkborreangrepp. Med de klimatrelaterade utmaningar som skogsbruket står inför arbetar Sveaskog med att stärka skogens motståndskraft. Det handlar om flera olika åtgärder: Vi anpassar valet av trädslag efter markens och områdets förutsättningar, ökar trädslagsvariationen och använder plantor som är framtagna för ett förändrat klimat.
I våra plantodlingar arbetar vi med att öka antalet egenodlade trädslag, och under 2024 har Sveaskog föryngrat skogen med åtta olika trädslag. Förutom tall och gran ökar lövinslagen, inte minst i form av vårtbjörk och andelen lärkplantor. Här kan du läsa mer om Sveaskogs planteringar i år.