2000-talets stora stormar – en tillbakablick

Stormen Gudrun är en av de värsta stormar som drabbat Sverige. Men det finns fler stormar som orsakat stor förödelse. Här blickar vi tillbaka på några av 2000-talets största stormar.

Stormen Per, 14 januari 2007

Per var ett djupt lågtryck som drabbade Götaland och Svealand. Stormen jämförs ofta med Gudrun eftersom lågtryckens banor var likartade och att skadorna såg väldigt snarlika ut. Totalt fällde Per 12 miljoner kubikmeter i Sverige. På Sveaskogs mark drabbades över 500 000 kubikmeter.

Bara två dygn senare svepte orkanen Kyrill över norra Europa och touchade Skåne. I Sverige kallades den stormen Lill-Per. Kyrill fällde totalt 54 miljoner kubikmeter i Europa.

Fredrik Klang, idag forsknings- och utvecklingschef på Sveaskog var produktionsansvarig i Götaland 2007.

- Minnet av Per har bleknat i förhållande till Gudrun. Så är det nog för de flesta av oss som var med om båda. Många skogar i Götaland var kraftigt skadade efter Gudrun och det påverkade förstås hur de kunde klara av en storm bara några år senare. Efter Gudrun blev det kvar en hel del glesa och skadade skogar, berättar Fredrik.

Stormen Dagmar, 25 december 2011

”Stormen under julhelgen” var en storm med orkanstyrka som drabbade Sverige, Norge och Finland under natten mot annandagen 2011. I Finland var det den värsta stormen på ett decennium och där fälldes 3,5 miljoner kubikmeter skog. I Norge blev det stora skador på vägnätet. På Sveaskogs mark föll sammanlagt 450 000 kubikmeter virke. Av dessa volymer var 350 000 i Södra Norrland, 95 000 i Bergslagen och 10 000 i Götaland.

Kent Olofsson, skoglig planerare, har jobbat fyrtiosex år på Sveaskog i Södra Norrland och minns Dagmar.

- Dagmar orsakade kalabalik, det blåste upp till femtiosju sekundmeter i byarna och det var fruktansvärda mängder skog som föll. Det var yngre skog i fyrtio- till femtioårsåldern som föll och på många ställen var det inte ett enda träd som stod kvar. Jag minns särskilt ett område vid Skrälldalen där sjuttiofyra hektar tallskog låg ner. Det var ganska mycket snö och ingen tjäle i backen så de flesta träd hade fallit med roten, minns Kent.

Stormen Hilde, 16 november 2013

Stormen Hilde (kallad Eino i Finland) var en kraftig storm som drog in över Skandinavien från norska havet. I Sverige uppmättes ett nytt medelvindsrekord med 47 meter/sekund i Stekenjokk den 16 november. Det tidigare svenska rekordet för högsta medelvind var 44 meter/sekund i samband med stormen Gudrun den 11 januari 2005. Totalt fälldes 3,5 miljoner kubikmeter skog, främst i Västerbotten. På Sveaskogs marker fälldes 400 000 kubikmeter.

Anette Waara, idag operativ chef på Sveaskog, var resultatområdeschef i Västerbotten 2013.

- Det bästa minnet är hur fantastiska medarbetare vi har som ställer upp och lägger ordinarie jobb åt sidan för att hjälpas åt mot ett tydligt gemensamt mål. Sedan visade det sig vara väldigt viktigt att ha en person som klarar av att inventera från helikopter, säger Anette.

Stormen Alfrida, 1 januari 2019

Alfrida var en storm som drog in från Island mot nordligaste Skandinavien 2019. I Finland uppmättes nytt vindrekord. De första prognoserna uppskattade skadorna till ungefär 500 000 kubikmeter i Uppsala och Stockholms län. Sifforna justerades sedan upp till drygt 1 miljon kubikmeter. För Sveaskogs del var det främst bolagets virkesleverantörer som drabbades. I och med stormen kom Sveaskog att öppna en helt ny logistikkedja med utskeppning av stormvirke från Hargs hamn i Uppland.

Henrik Öhman är virkesköpare på Sveaskog i Uppland, något han även var när stormen drog fram nyåret 2019. Han minns hur de första drönarna köptes in.

- För att snabbt få ett grepp om volymerna köptes drönare in. På det stora hela gjorde de nytta, men vår ovana att arbeta med dem gjorde att det blev fel ibland. När det kommit snö var det svårt att avgöra vilka vindfällen som var färska, berättar Henrik.

Stormen Hans, 8 augusti 2023

Ovädret Hans härjade över landet den 6–11 augusti 2023. Hans ledde på många håll till kraftiga regnmängder och översvämningar, framför allt i Götaland. Under några intensiva minuter den 8 augusti slog kraftiga fallvindar under ett åskväder mot marken i Västerbottens inland. I ett område på 70x4 kilometer drabbades skogen av stora skador. Totalt fälldes närmare 1 miljon kubikmeter, nära hälften på Sveaskogs mark. På Sveaskogs mark drabbades 3 500 hektar av omfattande skador och på 3 500 hektar var skogen i olika grad drabbad.

Jon Bäcklund var nyanställd produktionsledare i Malå när området drabbades av Hans. Han sammanfattar sin start hos sin nya arbetsgivare så här:

- Jag skrev på pappren en tisdag, och på onsdag blåste Malåskogen bort.

Läs mer om stormen Hans