Varierat skogsbruk – satsning på Sibirisk lärk

I ett mer varierat skogsbruk används fler trädslag i större utsträckning. Sveaskog investerar nu tre miljoner kronor i en ny fröodling i Umeå med förädlad Sibirisk lärk. Att anlägga nya fröodlingar kräver dock både resurser och långsiktighet.

Publicerad

En viktig del i ett mer varierat skogsbruk är fler trädslag och olika skötselmetoder. Vid föryngring används ofta plantor och grunden för dessa är de frön som kommer från våra fröodlingar. I Umeå investerar vi nu tre miljoner kronor i en ny fröodling med förädlad Sibirisk lärk, den första på 60 år i Sverige.

I Sverige odlas och levereras runt 400 miljoner skogsplantor varje år till svenska skogsägare. Vad många inte tänker på är det långsiktiga arbete som föregår odlingen av plantor. Framstegen i förädlingsprogrammen ger träden förbättrade egenskaper som tas tillvara genom planering, anläggning och skötsel av fröodlingar för att få fram värdefulla frön till morgondagens plantor.

I Sveaskog är det affärsområdet Svenska Skogsplantor som utvecklar frö och plantor och användningen av lärkplantor ökar. Ökningen drivs av flera olika anledningar. Dels handlar det om att använda fler olika trädslag som riskspridning inför en klimatmässigt oviss framtid. Lärken anses också ha en bättre stormfasthet än granen och är mindre känslig för törskate på tallmarkerna i norra Sverige.

Förädlade lärkplantor i väntan på plantering till ny fröodling.

Anläggning av ny fröodling

Arbetet med att iordningställa marken för den nya fröodlingen har inneburit flera krävande moment. Den manuella avverkningen av träden på den nio hektar stora ytan följdes av borttagning av stubbarna. Sedan dränerades marken innan den plöjdes, harvades och till sist ställdes förhöjda rader i ordning för plantering av de nya lärkträden.

Nio hektar iordningställd mark för ny fröodling utanför Umeå.

Den äldre lärkfröodlingen som planterades på 50-talet skördas fortfarande när den ger kottar och den får stå kvar intill den nya fröodlingen. Den ger extra pollen vilket kan bidra till tidigare och större skördar från de nya lärkträden.

Fröodling är en verksamhet som kräver både resurser och långsiktighet. De lärkplantor som nu växer upp kommer att ge fröskördar till plantodling om ungefär femton år.

Mårten Tovedal fröskötselchef och Joakim Fjällström fröskötselansvarig visar lärkplantor som på sikt kommer att producera lärkfrö till nya lärkplantor.

Fakta

  • Fröodlingen på Östteg utanför Umeå blir 9 hektar stor och rymmer ungefär 4 000 förädlade Sibiriska lärkar som ska producera kottar och frön för framtida plantproduktion
  • Sibirisk lärk planteras i norra Sverige och används generellt på bättre tallmarker eller sämre granmarker.
  • Sibirisk lärk räknas som ett inhemskt trädslag och har en hög veddensitet, det lämpar sig ypperligt som timmer och har en vacker rödbrun färg.
  • Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog och fröodlingen är helägd av Sveaskog.
  • Svenska Skogsplantor levererar plantor och frön till Sveaskog och andra skogsägare.