Oftast läggs äggen i stormfällda träd men även levande granar kan angripas. Finns det tillräckligt många granbarkborrar i kombination med att trädens motståndskraft är nedsatt kan angreppen leda till att trädet dör.
Sommaren 2018 ledde till att granbarkborren hann med dubbla svärmningar samtidigt som torkan försvagade träden, något som ledde till att populationen exploderande och bidrog till stora angrepp under de följande åren.
Vinterns väder kan gynna granbarkborren
Nu visar siffror både från Skogsstyrelsen och Sveaskog att granbarkborrens härjningar avtagit under 2023. Att göra en prognos framåt är dock vanskligt. Nivån av granbarkborre i skogen är fortfarande hög och en varm försommar kan utlösa stora svärmningar och nya angrepp. Under vintern och våren har dessutom klimatrelaterade fenomen skapat goda förutsättningar för granbarkborren i form av nedblåsta träd och toppbrott. Ekopark Halle- och Hunneberg och nordöstra Skåne är områden som drabbats av just det.
På Halle- och Hunneberg lämnade stormen Louis 200 hektar med vindfällen. Arbetet med att röja upp efter vintern är omfattande. Först röjdes bilvägar och vandringsleder för att göra dem tillgängliga för friluftslivet, något som krävt stor andel manuellt arbete. I den övriga skogsmarken har två arbetslag med gallringsmaskin och skotare fått i uppgift att ta om hand om de fallna träden för att de inte ska utgöra grund för nya granbarkborresvärmningar. Även i nordöstra Skåne har vindfällen och toppbrott upparbetats efter att stora mängder tung blötsnö fallit i januari.
Som besökare i stormdrabbade skogsområden är det viktigt att vara vaksam. Försvagade träd och toppbrott utgör en allvarlig fallrisk.
Återbeskogning efter granbarkborreangrepp – ökad trädslagsvariation
En fråga många ställer sig är vilket trädslag som är bäst att satsa på efter granbarkborreangrepp och vi märker att skogsägarnas nyfikenhet på nya trädslag är stor.
Med de klimatrelaterade utmaningar vi står inför arbetar vi inom Sveaskog med att stärka skogens motståndskraft. Det handlar om flera olika åtgärder. Vi anpassar valet av trädslag efter markens och områdets förutsättningar, vi ökar trädslagsvariationen och använder plantor som är framtagna för ett förändrat klimat. I våra plantodlingar arbetar vi med att öka antalet egenodlade trädslag och under 2024 föryngrar vi inom Sveaskog med åtta olika trädslag. Förutom tall och gran ökar lövinslagen, inte minst i form av vårtbjörk, och andelen lärkplantor. Här kan du läsa mer om Sveaskogs planteringar i år.
Planterad björk.
För dig som privat skogsägare
För privata skogsägare gäller det att vara aktiv, och vara ute mycket i sin skog för att upptäcka angreppen och stormfällda granar i tid för att minska spridningen av granbarkborren.
Sveaskog kan hjälpa till med översyn av privata skogsfastigheter för att se om det finns granbarkborreangrepp i skogen och erbjuder även stöd och förvaltningstjänster för den som har svårt att nå sin skog.
Sveaskogs värst drabbade områden
Region Götaland | Vimmerby- och Växjöområdena |
Region Svealand | Södra Mälardalen |
Region Södra Norrland | Mindre lokala angrepp |
Statistiken visar nedåtgående trend
Skogsstyrelsen rapporterar 2,4 miljoner kubikmeter skadad granskog under 2023. En tydlig minskning från rekordåren 2020-2021 då 8 miljoner kubikmeter skadades årligen.
På Sveaskogs marker har de största angreppen skett i östra Götaland och i södra Mälardalsregionen. 2019 var det som värst men trenden har varit nedåtgående och under 2023 registrerades ungefär hälften så stora angrepp som toppnoteringen 2019.
Om granbarkborren
Det finns runt 90 olika arter av barkborre, men bara tre typer av barkborrar som kan göra stora skador på granar. Värst är den åttatandade granbarkborren som främst ger sig på äldre träd.
Hanarna ger sig främst på stressade granar genom att borra sig in i trädet. Granens försvar är att försöka dränka barkborrarna i kåda. Men då hanarna även lockar till sig honor, som gör modergångar mellan barken och trädet och lägger sina ägg där, orkar granen inte kämpa emot längre.
Larverna gör i sin tur vinkelräta gångar utifrån modergången. När de nya baggarna kläckts stannar de under barken och äter den. För att ta död på ett vitalt träd krävs ungefär 5 000 barkborrar.