Ett år med stora insatser för att röja upp efter stormen Hans – nu skapas framtidens skogar

Den 8 augusti var det ett år sedan stormen Hans drabbade Västerbotten. Nu arbetar Sveaskog med att skapa en ny livskraftig skog för kommande generationer.

Publicerad

Vid midsommar avslutades den mest intensiva fasen i arbetet med att ta hand om den stormskadade skogen. Med uppehåll under den kallaste perioden i vintras har arbetet pågått i nästan ett år.

Under hösten 2023, från den första september fram till julhelgen, var arbetet inne i sin mest intensiva fas. Som mest hade Sveaskog nästan 50 maskinlag och 400 medarbetare på plats i stormområdet samtidigt. Det finns fortfarande stormfälld skog kvar på Sveaskogs mark i området men det handlar om mindre avdelningar med främst plockhuggning. Bedömningen är att det finns cirka 30 000 – 40 000m3 kvar att ta hand om, berättar Nils Nilsson, produktionsansvarig i Västerbotten.

Malå produktionsområde omfattar skog i kommunerna Norsjö, Malå och Sorsele. Totalt rör det sig om 189 000 hektar skogsmark. Stormområdets kala ytor utgör cirka 2 procent av den totala skogsmarksarealen inom produktionsområdet.

Fakta om stormen Hans och skadorna på skogen

  • Under några intensiva minuter den 8 augusti 2023 slog kraftiga fallvindar under ett åskväder ner mot marken i Västerbottens inland. I ett område på 70 x 4 km drabbades skogen av stora skador. 
  • På Sveaskogs mark drabbades 3 500 hektar av omfattande skador och på 3 500 hektar var skogen i olika grad drabbad. 
  • Sveaskog är den stora markägaren i området men skadorna hos privata skogsägare är ungefär av samma omfattning. 
  • Som mest arbetade 50 maskinlag från Sveaskog i området och 70 fulla timmerbilslass gick ut varje dygn. Den totala omfattningen om även andra bolag och privata markägare inkluderas uppgick till det dubbla. 
  • Sveaskog har i området och arbetet testat banbrytande teknik för planering med satellitbilder, låghöjdsfoton, drönare, GPS-positionering och nya IT-system. 
  • Renskötseln i området drabbades hårt av stormen med förstörda anläggningar och påverkan på renskötselns möjligheter i allmänhet. 

 

Samråd med samebyn

Diskussionerna och samråden med Malå sameby är viktiga, renskötseln har drabbats hårt på området och det är viktigt att ha ett fortsatt gott samarbete med renskötseln och Malå sameby.

Sveaskog har tillsammans med samebyn haft inledande träffar för att se hur det stormdrabbade området ska hanteras nu i nästa fas. På många ställen har det blivit höga stubbar kvar som ställer till problem för renskötseln och en av diskussionerna gäller hur det ska hanteras på vissa områden.

- Inget ont som inte har något gott med sig brukar man säga och stormen har medfört att vi även diskuterar möjligheterna att få tillbaka tidigare betydelsefulla betesmarker för samebyn genom att välja hur vi återbeskogar. Vi har också diskuterat möjligheten att skapa mer variationsrika skogar med tall, gran och björk som trädslag. Hittills har samtalen förts inomhus, nu måste vi hitta tid att ta oss ut i skogen tillsammans, säger Lars Jacobsson, samrådsansvarig.

Skog för framtiden

Arbetet med återbeskogningen är i sin linda, det stora arbetet kommer påbörjas nästa år efter att samplanering genomförts. Joel Dahlgren, skogsansvarig i Västerbotten berättar:

- En del stormdrabbade områden som låg ute på svåråtkomliga myrmarker markbereddes vintertid i samband med avverkning, då trampade basvägar och vintervägar fanns ut till objekten. Detta rör sig om cirka 30 hektar. Det kommer också att utföras ett arbete med att gå över vissa av de stormdrabbade områden för att märka ut kultur-, och fornminnen så de inte skadas under föryngringsfasen. Arbetet med markberedning, plantering och andra åtgärder för att återbeskoga markerna kommer naturligtvis att ta flera år.

Fakta, timmer och massaved: 

  • Total volym virke i egen skog:
    Cirka 400 000 m3  
  • Virkesköp:
    Cirka 90 000 m3. 
  • Timmer:
    149 000 m3 talltimmer, 71 000m3 klen talltimmer, 7 000 m3 grantimmer. 
  • Massaved:
    158 000 m3 barrmassa. 

För mer information:

Nils Nilsson, produktionsansvarig Västerbotten, nils.nilsson@sveaskog.se, 070-222 18 70

Joel Dahlgren, skogsansvarig Västerbotten, joel.dahlgren@sveaskog.se, 070-362 68 77

Lars Jacobsson, skogsansvarig Västerbotten, lars.jacobsson@sveaskog.se, 070-265 55 69

Tobias Thomson, kommunikationsansvarig Västerbotten, tobias.thomson@sveaskog.se, 070-636 29 31