Mätprecision i fokus hos Sveaskogs maskinlag

I markerna strax utanför Piteå är Wikbergs Skogsentreprenad i full färd med slutavverkning. Under våren har de deltagit i Precisionsjakten, Sveaskogs stora mätningstävling för maskinlag.

Publicerad

– Vi ser tydligt att Precisionsjakten har ökat engagemanget hos maskinlagen och förbättrat timmermätningen, säger Ulf Jonsson, produktionstekniker.

Gunnar Wikberg och Olov Johansson arbetar snabbt i sina skördare – nafs, nafs – och strax intill gör Henrik Ölund sitt jobb i skotaren. För att rätt storlek på stockarna ska kunna levereras till kunden mäter skördarna exakt längd och volym direkt i maskinerna på alla träd. Men ungefär två gånger per skift signalerar skördaren att det är dags för manuell mätning – och det är här Precisionsjakten kommer in.

Olov greppar sin klave och sitt måttband och klättrar ner från skördarens styrhytt. Nu ska han upp till bevis: Hur väl stämmer den maskinella mätningen med verkligheten? Han mäter längden på den stock som maskinen valt ut slumpvis och tar fram ett medeltal på diametern med hjälp av klaven. Resultatet kommer upp automatiskt på klavens display.

– Det är godkänt, meddelar Olov; inom felmarginalen på två centimeter för längden och fyra millimeter för diametermåttet.

Det är det här resultatet som registreras som underlag för Precisionsjakten, som har pågått i tre månader och snart avgörs. Under den här perioden har mätresultaten från de 200 tävlande skogsmaskinlagen runtom i landet laddats upp varje dag på en gemensam sajt som alla kunnat följa.

– För en del maskinlag har det drivit på ordentligt, man är riktigt på tå! berättar Ulf Jonsson, produktionstekniker i Sveaskogs resultatområde Västerbotten. Vi belönar bästa resultat men också bästa förbättring, vilket motiverar även de lag som inte är så erfarna.

Otänkbart att inte göra ett perfekt jobb

Gunnar Wikberg tillhör liksom Olov de verkligt erfarna och har hållit på med avverkning sedan 1975. Att inte göra ett perfekt jobb med mätningen finns inte på kartan för dem, vare sig det är tävling eller inte.

– Vi gör redan allt vi kan, intygar Olov, och Gunnar instämmer:

– Ingen vill göra ett dåligt resultat åt markägaren. Men i och med detta får vi bekräftelse på att det går bra.

Tillbaka i skördarens styrhytt sätter Olov tillbaka klaven på sin plats och filen med manuella mätdata laddas upp. Resultatet används för kalibrering av maskinen, och på så vis förbättras precisionen när maskinen räknar ut rätt längder och volymer åt den aktuella kunden.

– För att klara mätningen gäller det att ha tiptopgrejer, fortsätter Olov. Utrustningen nöts fort och larmar direkt när något är fel – så den måste hållas efter.

I och med Precisionsjakten har lagens direktkontakt med tillverkarna av skogsmaskiner intensifierats. Thomas Åström, som arbetar som instruktör och tekniker åt John Deere, uppskattar återkopplingen:

– Det händer dagligen att jag får frågor om handhavande, som exempelvis tryckinställningar på kvistknivar och matarvalsar. Det är inte som förr att man måste svetsa och meka själv, utan utvecklingen är samma som för bilar och går mer och mer mot att man får en automatisk påminnelse när något är fel.

Viktigt att maskinförarna är synkade

När förarna i ett maskinlag går ut och mäter är det viktigt att de är synkade och att båda förarna gör rätt.

– Maskinen blir villrådig om man gör olika, och om inte båda strävar mot samma håll kan man få jobba dubbelt så mycket, säger Thomas, som själv arbetat som maskinförare.

Har laget utanför Piteå några vinstchanser då? Nja, säger Gunnar:

– Vi var etta i Norrbotten sista januari, men då gick mäthjulet sönder, och nu ligger vi bara femma. Omständigheterna växlar förstås, och ibland råkar man också ut för besvärliga objekt, vilket förminskar ens chanser. Men det väsentliga är inte att vara bäst, utan att alltid mäta bra.

I Bergslagsskogarna, strax utanför Skinnskatteberg, kämpar ett annat lag på i slutstriden.

- Öskebohytte Entreprenad har tuggat på jämnt och stadigt sedan tävlingen startade den 1 februari. I april låg de trea i resultatområde Norra Bergslagen, berättar Jonas Gustafsson som är produktionstekniker i området.

När Jonas kommer till avverkningsplatsen anländer just lagets skotare med en traileråkare. Det blir ett naturligt avbrott för kaffe och bullar och en stunds diskussion om tävlingsläget och mätprecision.

- Det är roligt att det går bra. Man försöker att göra ett så bra resultat som möjligt, men kan samtidigt inte mäta hur mycket som helst, säger Johan Fredrik Söderlöf som är skördarförare.

Ni har lyckats hålla en hög och jämn nivå under tävlingen. Vad är framgångsreceptet?
- Körsättet har betydelse för resultatet när man mäter. Sedan är vi noga med att smörja. Ett aggregat som är glapp blir svårt att få till så det mäter bra, så daglig tillsyn är viktigt. Vassa kvistknivar påverkar också. Men vi har egentligen inte förändrat vårt arbetssätt så mycket – det har nog varit en längre väg att vandra för de som inte hade ordning på mätningen när tävlingen startade.

Emil Gustavsson, delägare, framhåller att det är en styrka att företaget haft samma personaluppsättning länge.

- Det blir noggrannare allting. Sedan har maskinvalet betydelse, förstås. På de här maskinerna är det bra mätning trots liten arbetsinsats. Men så vet vi inte av något annat heller. Vi hade ett annat märke på demo, men så kom jag ut i skogen och såg att den stod stilla. Vad gör Johan Fredrik nu? tänkte jag. Då satt han och körde den vanliga maskinen...

Vad skulle det betyda att vinna Precisionsjakten?
- Det är klart att det vore positivt för varumärket, säger Emil.

- Jag bytte mäthjul i början och då är det svårt att komma ikapp, men vi får se – man kanske knappar in. Det är bara att kämpa på, säger Johan Fredrik och skrattar.

Jonas berättar att det varit en spännande vår även för tävlingsledningen på Sveaskog, där produktionsteknikerna ingått:

- Jag var till exempel övertygad om att gallringsskördarna skulle gå sämre, men det har de inte gjort. Så tävlingen har bjudit på överraskningar, och kan så göra ända in i det sista.

Vinnarna i Precisionsjakten utses vecka 19. Maskinlagen kommer även efter tävlingen att ha tillgång till snabb feedback, och systemstödet som använts kommer att behållas och utvecklas.

Bilder