En tränd i tiden

För Nirvan Richter är levande material nyckeln till ett hem i harmoni. Grundaren av Norrgavel har genom åren skapat en rad klassiska trämöbler till våra hem. Och Nirvan lever som han lär – hans eget hem i Malmö genomsyras av trendmaterialet trä.

Publicerad

Nirvan Richters kärlek till trä började med en fråga: ”Varför trivs jag inte i moderna bostäder?”. Det var i början av 1980-talet och Nirvan var nyutbildad arkitekt efter flera års studier på KTH. 

– Jag trodde länge att det handlade om planlösningen i dåtidens moderna miljonprojekt innan jag insåg att det som saknades i de nya bostäderna var just trä. Det var då jag förstod hur viktiga material är och vilken förmåga de har att kommunicera med oss både känslomässigt och utseendemässigt, säger han.

Insikten födde en längtan efter att jobba med naturmaterial, något som så småningom ledde in honom på en annan bana. I stället för att rita hus skulle han komma att rita möbler. 1991 grundade han Norrgavel, med en ambition att formge möbler som utstrålar enkelhet och tidlöshet.

– Jag ville jobba med nordiska träslag – ek, björk, bok och ask – och jag ville att de skulle få ha kvar sina materialegenskaper. Vi bor i ett skogsland, varför inte spegla det i våra hem?

Det skulle visa sig att han inte var ensam om att vilja omge sig med möbler tillverkade av trä från den svenska skogen.

– När Norrgavel lanserades fick vi en makalös respons, berättar Nirvan Richter.

Trä är trendigare än någonsin

I dag är trä trendigare än någonsin i våra hem. Trä, och gärna ljusa träslag, är ett populärt material i inredning och helst ska det vara synligt i hemmet. En studie, genomförd inom forsknings- och innovationsprogrammet BioInnovation och på initiativ av branschorganisationen Svenskt Trä, Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet, visar att trä är ett efterfrågat material som har en självklar plats i många delar av hemmet. Enkätstudien genomfördes i sju europeiska länder: Sverige, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Frankrike och Spanien. Resultatet av studien visar bland annat att lister, golv och köksluckor är produkter man föredrar i trä. Dessutom uppskattas väggpaneler i ljusa kulörer i större utsträckning än mörka.

Nirvan Richter tror att det ökade intresset för trä delvis kan förklaras med en större medvetenhet kring miljöfrågor.
– Äntligen börjar fler människor inse hur vårt sätt att leva påverkar klimatet. Att leva miljövänligt handlar om mer än sopsortering, det handlar även om hur vi konsumerar och vilka material vi omger oss med.

Skandinaviska "lagomlivsstilen" går hem

Stockholm Design Events projektledare Lotta Ahlvar är inne på samma spår. Hon får ofta höra från mässans internationella besökare att de är imponerade av den skandinaviska "lagomlivsstilen". Här är trä och hållbarhet viktiga inslag.

– När Al Gore pratade om hållbarhet 2007 var frågan banbrytande. Idag har människor, beslutsfattare, affärsrelationer och länder satt hållbarhet på agendan, inte minst FN:s globala mål är otroligt viktiga. Det går inte att komma undan frågan längre. Vi kommer att fortsätta att konsumera, men istället gäller det att skapa en kärleksrelation mellan konsumenten och produkten. Då får produkterna automatiskt längre värde, säger hon.

Trä, som ingår i naturens kretslopp, är med andra ord i perfekt samklang med en tid då vi längtar efter hållbara värden, efter att koppla av och koppla ner.

– Det tillför något i livet att omge sig med saker som åldras på ett vackert sätt, som träprodukter gör. Sköter man sina trämöbler som man sköter ett par skinnskor håller de livet ut, säger Nirvan Richter.

Känslan som trä ger är något som Nirvan Richter ofta återkommer till.
– Det är magiskt att gå barfota på ett såpskurat furugolv, säger han.

Furu är ett magiskt material

I 30-talslägenheten i Malmö återfinns inredningsdetaljer som mahognydörrar, fönsterbågar i teak och vitoljade ekgolv. Nirvan omger sig av möbler som han själv har designat.
– Jag ritar bara de möbler jag själv vill ha och då använder jag dem också, säger han.

I framtiden hoppas han kunna jobba mer med furu, ett träslag som han tidigt använde i Norrgavels möbler men som kunderna på den tiden hade svårt att koppla till hög kvalitet.

– Jag har fortfarande svårt att förstå det, jag tycker att furu är ett magiskt material. Furu har haft en dålig klang, men nu tror jag att det har förändrats. Det finns en längtan efter en ljus enkelhet som furu står för och i dag tror jag att furu fungerar igen. Jag vill försöka att formge möbler i ”fin-furu” med större omsorg om virkesval framöver, säger Nirvan Richter. 

Nirvans favoriter: möbelklassikerna i trä

  • Amerikanska Windsorstolar från 1700–1800-talen, föregångarna till ”svenska” pinnstolar. Finns i tusentals varianter, en suverän konstruktion som kan ge helt underbar sittkomfort.
  • Bruno Mathsson fåtölj Eva 1941 (1933), en formsäker, smäcker men stadig konstruktion i skiktlimmad bok med sadelgjord i linne, skön komfort på liten yta.
  • Hans J Wegner t.ex. Y-stolen 1949, en luftig och grafiskt tydlig stol med inspiration från Kina; helt suverän i sin form och sina detaljer, kan dock tyckas lite på bekostnad av komforten. Wegner är svårslagen vad gäller hantverk och material.