En ökad tillväxt blir möjlig genom en rad skogsskötselåtgärder, exempelvis ståndortsanpassning, användning av bra plantmaterial och skötselmetoder anpassade efter ändrade klimatförhållanden.
Målet om ökad skogstillväxt omfattar Sveaskogs produktionsskogar och avser den sammanlagda totala tillväxten för dessa skogar. Detta ger bolaget flexibilitet att tillåta mindre eller bibehållen tillväxt på vissa geografiska platser, vilket kan vara nödvändigt för att klimatanpassa skogen eller göra anpassningar till närliggande lokalsamhällen. I gengäld ökar bolaget tillväxten på andra platser där potential finns.
Målet för ökad skogstillväxt är satt till 0,5 m3sk/ha i medelvärde över en rullande femårsperiod fram till 2034. Det motsvarar en ökning på 1–1,5 miljoner m3sk/år, sett till den totala tillväxten i Sveaskogs produktionsskogar fram till 2034.
Gödsling i barrdominerad skog ger god tillväxt
Skogsgödsling är ett snabbt sätt att öka tillväxten i stående skog. Genom att öka kolinbindningen bidrar den också till att minska växthuseffekten. Spridningen kan ske både från marken med traktor eller från luften med helikopter.
Skogsgödsling sker under perioden maj till augusti då träd och övrig vegetation tar upp mycket näring. I ett gödslat bestånd ser man en ökad volymtillväxt på cirka 10–20 m³sk/ha över en tioårsperiod. För att få önskad effekt gödslar Sveaskog bara välskötta gallrings- och föryngringsavverkningsbara skogar som innehåller minst 80 procent barrträd.
Skogen ska vara frisk och välsluten. Sveaskog gör bedömning och planering på plats i beståndet och undviker att gödsla skadade eller vindutsatta bestånd, torv- eller lavmarker och alltför glesa bestånd. Sveaskog använder gödslingsmedel som innehåller kväve och är i form av granulat som snabbt löses upp när det hamnar på marken. Givan är normalt cirka 550 kg gödningsmedel, varav max 150 kg kväve, per ha och spridningstillfälle.
Det är viktigt att avgränsa insatserna för att ta generell hänsyn samt hänsyn till höga naturvärden och vattendrag. Sveaskog genomför alltid en miljöuppföljning efter gödsling som säkerställer att gödselmedel inte hamnar i vatten. Sveaskog genomför samråd med Skogsstyrelsen och rennäringen för att välja ut vilka skogar som ska gödslas. Totalt gödslades drygt 8 100 hektar skog under 2024. Den kolinbindning och därmed positiva klimatpåverkan som sker tack vare en ökad tillväxt från gödslingen överstiger med god marginal de växthusgasutsläpp som sker från såväl produktion som spridning av gödsel.