Ökad klimatnytta

Sveaskogs klimatpåverkan utgörs av utsläppen från bolagets verksamhet och värdekedja samt av i vilken grad kol binds in i skog och mark.

Sveaskogs skogsbruk påverkas av varmare klimat med större vädervariation. Därför arbetar bolaget aktivt med att dels minska utsläpp från exempelvis transporter och skogsmaskiner, dels med att anpassa skogsbruket så att skogen kan fortsätta att binda in mer kol. Sveaskog har som målsättning att minska de antropogena, fossila växthusgasutsläppen genom hela värdekedjan med 60 procent till år 2034 jämfört med 2022. Mellan 2023 och 2024 har de totala utsläppen ökat med cirka 21 procent. Ökningen är till stor del ett resultat av den sänkta reduktionsplikten och en väntad effekt med tanke på den stora andelen bränslerelaterade utsläpp.

För att säkerställa verksamhetens långsiktighet planerar och anpassar bolaget skogen efter väderförhållanden som ger ändrade förutsättningar för avverkning och nya skadegörare. För att vara rustade för framtidens förväntade klimat behöver Sveaskog accelerera denna klimatanpassning i skogsbruket. År 2034 ska övriga trädslag som idag inte odlas i större omfattning, det vill säga alla trädslag utom tall och gran, utgöra sju procent av totalt antal levererade plantor på egen skogsmark.

Sveaskogs egna lag kör på förnybar diesel

Andelen av Sveaskogs fossila utsläpp som kommer från skogsmaskiner, fordon och transporter av råvara uppgår till 38 procent. Som ett första steg i att minska dessa utsläpp ställer Sveaskog om sin egen maskin- och fordonsflotta till förnybara alternativ.

För bolagets egna maskinlag har omställningen till förnybara drivmedel inneburit en accelererad övergång från fossil till förnybar diesel. Under 2024 uppgick andelen förnybar diesel till 64 procent av de egna maskinlagens bränsleförbrukning. Det innebar minskade utsläpp med 82 procent per liter. Det har under 2024 inneburit en merkostnad för bolaget på omkring 10 miljoner kronor.

Förutom att minska utsläppen bidrar omställningen även till förbättrad luftkvalitet i närmiljön, eftersom den innebär reducerade utsläpp av skadliga partiklar och kolväten. Råvaran som används i förnybar diesel är oftast restavfall från animaliska och vegetabiliska fetter. Den förnybara dieseln är inte bara bättre för miljön, utan leder också till en bättre arbetsmiljö eftersom den är luktfri. HVO100 kan helt ersätta vanlig diesel utan att någon anpassning eller förändring behöver göras på maskinen eller fordonet. Därför är HVO100 mycket tacksamt att använda för att få till en snabb omställning som minskar utsläppen. Sveaskog ser även möjligheter med andra alternativ, som till exempel vätgas och elektrifiering, vilka båda är del av omställningsplanen på några års sikt.

Sveaskogs klimatmål innebär höga ambitioner såväl inom egen verksamhet som i värdekedjan. Utsläpp från egna maskiner utgör endast en mindre del av bolagets totala utsläpp och det är därför en självklarhet att Sveaskog nyttjar lärdomar från omställningen inom egen verksamhet för att driva förändringen även hos entreprenörer och samarbetspartners.