Från stiftets gränser sträcker sig lederna vidare genom Sverige i norr och till Danmark och Tyskland i söder och leder till pilgrimsmål som Santiago de Compostela i Spanien, Vadstena i Sverige och Nidaros i Norge.
Kyrkorna ligger som pärlorna på ett radband längs Pilgrimsvägen. Varje kyrka har sin berättelse. Kyrkorummet bjuder in till vila för kropp och själ och påminner om det inre rum som finns i varje människa. Den 80 mil långa Pilgrimsvägen Skåne-Blekinge har en kartlösning för webb och mobil, paxwalk.se. Där kan du skriva ut kartor enkelt från webben och interagera med andra pilgrimer, få tips om var du kan äta, bo och be.
Pilgrimsvägen Skåne-Blekinge
Pilgrimsvägen Skåne-Blekinge är indelad i sex sammanbundna leder:
- Birgittavägen (med barmhärtighetens väg)
- Mariavägen
- Sankt Olofsleden
- Sankta Magnhilds väg
- Paradisvägen
- Eginoleden
Det är Eginoleden som går genom Blekinge och som passerar Mörrums Kronolaxfiske. Från den gamla marinbasen i Karlskrona vandrar du västerut genom bokskogar, ängsmarker och i ett havsnära landskap, via Ronneby, Karlshamn och Sölvesborg till Kiaby. Leden är uppkallad efter biskopen Egino som sägs ha kommit hit och kristnat Blekinge. När du passerar Mörrum gör leden en utflykt till Elleholm och Både Elleholms Kyrka och Mörrums kyrka kan besökas på vägen.
Längd: 178 km
Tidsåtgång: 100 timmar
Elleholms kyrka - Under ytan
Under kyrkans allra första tid i romarriket var kristendomen tidvis förbjuden och den som blev ertappad kunde bli kastad till lejonen. Därför spreds fisken som ett hemligt tecken, ett kodord för Kristus som ristades in i en vägg eller ritades på marken. Inne i fisken stod ofta bokstäverna ICHTYS som på grekiska betydde just fisk, men samtidigt var begynnelsebokstäverna i uttrycket ”Jesus Kristus Gud Son Frälsaren”.
Elleholm ligger mitt i Mörrumsån. Korsvirkeskyrkan från 1700-talet är bevarad men borgen och staden Elleholm som låg här på medeltiden är sedan länge borta. Liksom laxen simmar osedd under vattenytan bor minnena av det forna livet här på ön i markens minne. Här inne i den lilla kyrkan, på en sten eller vid kanten av ån kan pilgrimen stanna upp och fundera över allt i tillvaron som finns men ändå inte syns, i havens väldiga djup, i universums oändlighet och inne i hennes eget inre.
Mörrums kyrka - Den sårade Guden
En natt i oktober 2007 försvann det två meter höga och 300 år gamla träkrucifixet från Mörrums kyrka. Inkräktare hade tagit sig in via byggnadsställningar som satts upp under ett renoveringsarbete.
Spår av törnekronan och andra avbrutna delar hittades i och kring kyrkan, men också på bron över Mörrumsån. Kyrkoherden gav sig ut tillsammans med andra för att söka och fann till slut det stympade krucifixet nere i vassen dold under färgglada höstlöv som samlats just där. Varsamt lyftes Kristus upp ur vattnet. Armar och andra delar som brutits av samlades ihop och krucifixet renoverades med varsam hand. Några månader senare hade Kristus återvänt till sin plats i det heliga rummet.
Förövarna som skändade Kristusbilden den olustiga natten hjälper oss samtidigt att djupna i förståelsen av vem Gud är. Det brutna krucifixet påminner oss om att Kristus är den sårade guden som lät sig brytas till döds på korset och föras ner i dödsrikets mörker för att fylla det med ljus.
Klicka på bilden för att visa den större