Isak Altered och Frans Persson kom in på Sveaskogs kontor i Norsjö i Västerbotten och ville plantera skog i sommar. Transporten ut i skogen blev svår att ordna för de unga killarna som då erbjöd sig köra Epa till jobbet. Resorna på morgnarna kan ta upp till 90 minuter men det är det värt!
Men Isak och Frans är inte ensamma. I Norsjö/Malå, Älvsbyn/Piteå och Åsele/Dorotea finns Sveaskogs tre egna planteringslag. Här har vi anställt lokala ungdomar och lokala plantbasar. Under cirka fyra sommarveckor planterar de en del av de totalt 45 miljoner plantor som Sveaskog sätter sommaren 2024.
- Det finns mycket jobb i skogen och att vi anställer egna plantörer är ett sätt att nå ungdomar som vill arbeta i skogen. Senare kan de arbeta med exempelvis röjning och inventering och förhoppningsvis går de vidare och utbildar sig till ett skogligt yrke, säger Patrik Svensson, skogsskötselledare i Norsjö i Västerbotten.
1 500 plantor om dagen
I just Frans och Isaks arbetslag jobbar även Tyra, Signe och Zeb samt plantbasen Dominik. Målsättningen är att alla ska sätta 1000-1500 plantor om dagen och lönen är baserad på både timlön och ackord.
- Det är klart att det är ett lite annorlunda sommarjobb men jag kan i alla fall rekommendera det, man får vara ute och dessutom kan man ju ha tur och få ett platt hygge utan massa sten, säger Signe med glimten i ögat.
Lokala ungdomar säkrar framtiden
På Sveaskog är vi stolta över att ha fått så många sökande till våra planteringsjobb. Vi är ett företag som finns i hela landet, framför allt på landsbygden, och det är viktigt med lokal förankring. Konkurrensen om arbetskraften är hård och för oss är kompetensförsörjning en strategiskt viktig fråga. Ett sätt att säkra vår långsiktiga personalförsörjning är att anställa lokala ungdomar. Människor som förhoppningsvis i framtiden blir våra lokala maskinförare, skogliga planerare, miljö- och naturvårdsspecialister och skogsskötselledare.
Robin Essman är plantbas i Piteå/Älvsbyn. Jobbet som plantbas innebär att han leder arbetet i skogen, skapar förutsättningar för att våra plantörer ska kunna få plantorna i jorden och följer upp att det blir rätt gjort.
- Jag är nyss examinerad från Skogskandidatprogrammet på Linnéuniversitet och det här är en bra ingång för mig i skogsbranschen och på Sveaskog. Jag har jobbat åtta år på kontor och att nu få jobba utomhus i skogen är en lyx, säger Robin.
Senare i sommar fortsätter han med andra uppgifter inom skogsvård i Norrbotten, bland annat ska han inventera kommande behov av röjning.
- Frisk luft, motion, att få vara utomhus, samtidigt som man gör sitt jobb, det är kvalitet, säger Robin.