Jämställdhetsutbildningar gör skogssektorn attraktiv för alla

I höstas lanserades en digital jämställdhetsutbildning för lärare och elever på naturbruksgymnasier med inriktning skogsbruk. Och i början av året lanserades motsvarande utbildning för entreprenörer.

Utgångspunkten för utbildningarna är en digital jämställdhetsutbildning som togs fram på initiativ av Sveaskog för omkring tio år sedan. Sedan de ursprungliga utbildningarna lanserades har tusentals anställda och entreprenörer inom skogsnäringen gått dessa.

Om utbildningen för lärare och elever

”Gör jämställt – en schysst skola för alla” är en digital jämställdhetsutbildning som erbjuder en enkel och lättsam ingång till viktiga jämställdhets- och inkluderingsfrågor. Utbildningen innehåller fyra animerade rum – Entrén, Mellanrummet, Klassrummet och Gröna rummet – där eleverna leds till insikter om hur normer påverkar deras liv, utbildning och arbetsliv. Varje rum avslutas med en diskussionsdel med reflektionsfrågor att diskutera i grupp.

- Det var en jätterolig utbildning att leda, otroligt välplanerad. Man ser nya sidor hos eleverna, lär känna varandra på ett nytt sätt och pratar om saker som vi annars inte diskuterar. Det är bra med ett verktyg som ger stöd i arbetet med att gå från policydokument till praktiskt arbete. Utbildningen fyller definitivt ett behov, säger Sara Lundgren, lärare på Slottegymnasiet i Ljusdal.

Om utbildningen för entreprenörer

När utbildningen för naturbruksgymnasier var klar startade arbetet med att ta fram en motsvarande för entreprenörer.

- Nu när eleverna fått utbildning är det extra viktigt att vi arbetsgivare också höjer vår kompetens och medvetenhet på det här området så att vi kan möta våra framtida medarbetare på ett bra sätt, säger Håkan Nilsson på Bröderna Nilsson skogsentreprenad.

Skogssektorn står bakom

Skogssektorns jämställdhetsråd rekommenderar utbildningen och arbetar aktivt för att den genomförs vid alla naturbruksgymnasier i Sverige. Forskare vid SLU utvärderar utbildningen och hur effektiv den är i utvecklingssyfte.

De nya utbildningarna har utvecklats av Vkna inkluderingsbyrå i samverkan med Gröna arbetsgivare, Västra Götalandsregionen, Sveaskog och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), och med stöd från stiftelsen Centralfonden.