Öppenhet

Här är finalisterna i Årets förbättring 2017, kategori Öppenhet, utan inbördes rangordning.

1. Kommunikationen och det öppna arbetssättet kring avverkningsberäkningarna

Urban Nordmark, Peter Bergman, Esbjörn Wahlberg, Fredrik Gunnarsson, Anders Almäng, Tommy Karlsson, Kjell Gustavsson och Rune Andersson

Motivering: ​​Avverkningsberäkningarna för 2019-2023 är ett viktigt beslutsstöd som berör alla på företaget. Denna kärntrupp bestående av personer med olika kompetenser, från olika delar av landet, har tagit sig an uppgiften på ett nytt sätt. De har bestämt sig för att anamma ett arbetssätt som inbjuder till dialog på längden och tvären. Den transparenta processen har bland annat omfattat välplanerade exkursioner och information på Roten.

Oavsett vad beräkningarna ger, och vilken linje ledningen lägger fast för Sveaskog, kommer det tack vare detta att finnas en djupare förståelse och beredskap för att omsätta beslutet i handling än vad vi hade kring våra avverkningsberäkningar innan arbetet inleddes.

​Kunskapen kring och förståelsen för varför vi bedriver det skogsbruk vi gör är större – även om vi kanske inte har exakt samma bild av hur det ideala skogsbruket ser ut. 

Arbetsgruppen har träffat, och kommer även framåt att träffa, många kollegor runtom i landet som får möjlighet att tycka till. Det bör göra att förutsättningar och indata beskrivs på ett sätt som i hög grad motsvarar verkligheten. Och de har förbättrat inventeringsmetodiken på ett par punkter. Förutsättningarna i omvärlden har också förändrats sedan senast det begav sig. Allt detta sammantaget kommer att göra oss mer träffsäkra. En fin insats för öppenheten och för Sveaskog!

Urban Nordmark, teknisk chef, Peter Bergman, landskapsekolog, Fredrik Gunnarsson, planeringsexpert, samtliga tre stab Skogsbruk, Esbjörn Wahlberg, kommunikationspartner stab HR och Kommunikation, Tommy Karlsson, skoglig assistent MO Nord, Anders Almäng, RO-chef Södra Norrland/MO Mitt, Rune Andersson, planeringsledare RO Södra Bergslagen/MO Mitt, Kjell Gustavsson, skogsskötselchef/MO Syd 

 

2. Kaizen

Morgan Isacsson och Henrik Hammar

Motivering: Kaizen är ett japanskt uttryck som betyder just förbättring.

RO Södra Bergslagen är som många känner till uppdelat i olika "team". Team Karlskoga är sedan inofficiellt uppdelat i två halvor, norra och södra. Henrik och Morgan har för Team Karlskogas räkning tagit fram det så kallade Kaizen-konceptet – en effektiv mötesform för bra kommunikation som förbättrar och förenklar kring våra avverkningar.

Mötet genomförs en gång i veckan. Det ska helst inte ta längre tid än 30 minuter för norra respektive södra delen av Team Karlskoga.

Under mötet går avverkningsledarna igenom den tänkta veckoplanen för varje enskilt maskinlag med den/de områdesansvariga som berörs. Genom dialog mellan avverkningsledare och områdesansvariga angående de olika trakterna kan planen till exempel läggas om till ett annat område på grund av olämpliga väderförhållanden för en trakts bärighet.

Eftersom områdesansvariga är den funktion som varit ute på plats och sett trakten sitter de på mer information än vad som ibland går att skriva i texten för en trakts åtgärdsobjekt.

Kaizen-konceptet har förbättrat kommunikationen i kedjan områdesansvariga-avverkningsledare-maskinlag. Det kan låta självklart men är som alla vet inte lika lätt i praktiken att efterleva öppenhet och god dialog i vardagen. Här har det systematiserats på ett snabbt och enkelt sätt som ger resultat. Bra jobbat!  

Henrik Hammar, avverkningsledare och Morgan Isacsson, områdesansvarig, båda i RO Södra Bergslagen/MO Mitt.

 

3. Kommunikation för ett hållbart, lönsamt skogsbruk

Rune Andersson, Lena Bruce, Hanna Aminder, Sara Östh, Fideli Sandahl, Babs Stuiver

Motivering: Att vi är öppna och tydliga i vår dialog med omvärlden är a och o. Därigenom förbättrar vi våra förutsättningar att få bedriva ett långsiktigt, hållbart och lönsamt skogsbruk. Under året har några personer utmärkt sig särskilt för sina insatser inom området. 

  1. När det blåser kring tätortsnära avverkningar, när vårt skogsbruk ifrågasätts, när det krävs fingertoppskänsla i kontakt med media, kommunchefer, naturturismföreträdare eller lokala företagare... Då träder Rune in och förvandlar mörker till ljus. Många är de landshövdingar, ministrar och naturturismföretagare som låtit sig trollbindas av Runes kloka och underfundiga berättande. I Tiveden har Rune lyckats så väl med den lokala dialogen att de ”20 procenten” hamnat där de skapar mervärde för naturturismföretagen (socialt hänsyn) och minsta möjliga påverkan på våra avverkningar – samtidigt! Kort sagt: Runes insatser gör alla andras vardag enklare.
  2. Lena har på ett utomordentligt sätt använt sina goda ämneskunskaper, sitt kompetenta PA-arbete och inte minst ett sjusärdeles driv och engagemang för att i allt från branschorganisationer, institutioner och myndigheter till Regeringskansliet skapa samsyn och underlag för formulering av ett regelverk för biodrivmedel, vilket är en central förutsättning för att få investeringar och produktion inom området på plats i Sverige. Det är av vikt för Sveaskog som delägare i SunPine samt för de initiativ som vi driver med kunder och andra branschaktörer för att få till vedbaserad biodrivmedelsproduktion i Sverige – något som ökar vedens användning och värde. Många bidrar till formulering av ett sådant regelverk, men utan Lenas insatser hade vi inte sett ett så bra resultat ur såväl samhällets som skogsnäringens perspektiv.
  3. Under våren satte RO Södra Bergslagen planteringsrekord med 4,3 miljoner satta plantor på egen skog. En viktig orsak till att planteringen, trots sin omfattning, gick så smidigt var Hanna Aminders arbete. Med stort engagemang för verksamheten, glad ton (oavsett vilka bekymmer som dök upp) och framför allt – ett ständigt vakande öga på RO:ts beställningar – fångade Hanna upp flera fel i avropen från RO:ts entreprenörer, ringde självmant upp och vi kunde därmed enkelt rätta till dem innan de orsakat bekymmer senare i kedjan. Hannas engagemang och noggrannhet har sparat in många timmars felsökning. Att Hanna i sin roll hos SSP engagerar sig så mycket i effekterna ute på RO:t skapar stort värde.
  4. Redan efter några dagar hade Sara genom sina Yammerinlägg under beteckningen ”Sara i Bryssel” skapat något som hos många närmast framstod som ett behov. Något att se fram emot varje morgon. Enkelt, underhållande och personligt delger Sara oss insikter om EU:s skogspolitik inifrån, ett ämne som påverkar oss mycket mer än vad många tror men som vi hittills vetat alltför lite om, och som annars lätt tenderar att kännas svårbegripligt. Eftersom Sara själv är nybörjare och så öppet bjuder på sina iakttagelser, förvirringar och landvinningar blir det en värdefull kunskapsresa för oss alla.
  5. I samband med att Artskyddsförordningen har uppmärksammats alltmer av Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen har RO Jönköping fått avslag på flera avverkningsanmälningar med motiveringen att det kan påverka tjädern negativt. Då kan flera dagars fältjobb ha utförts förgäves. Med hjälp av data från Länsstyrelsen, avverkningsprion och beståndsregistret har Babs och Fideli skapat en långsiktig avverkningsplan över områdena med tjäderspel. Genom att förankra den hos Skogs- och Länsstyrelsen innan någon fältplanering eller avverkningsanmälan görs skapas förtroende och dialog kring, som förhoppningsvis leder till att Sveaskog får ok på fler avverkningar i området samtidigt som fältarbete inte utförs i onödan. En insats för öppenheten som förbättrar kring våra avverkningar, och som lovordats även hos Skogsstyrelsen.

Fem värdefulla insatser för öppenhet, som skapar stort värde för Sveaskog och svenskt skogsbruk.

Rune Andersson, planeringsledare RO Södra Bergslagen/MO Mitt, Lena Bruce, affärsutvecklare strategisk analys stab HR och Kommunikation, Hanna Aminder, plantskolearbetare AO SSP, Sara Östh, miljö- och naturvårdsspecialist, Fideli Sandahl, områdesansvarig RO Jönköping, Babs Stuiver, miljö- och naturvårdsspecialist, de tre sistnämnda MO Syd.