Enkelhet

Här är finalisterna i Årets förbättring 2017, kategori Enkelhet, utan inbördes rangordning.

1. Ett gemensamt kartspråk

Lars Johansson och Mattias Tengbrand

Motivering: Det gemensamma kartspråket är en framtagen mastersymbologi för hur vi ska visa vår geografiska information på samma sätt i alla våra olika system.

När det gemensamma kartspråket är helt implementerat så spelar det ingen roll i vilket system eller på vilken webbkarta man tittar på ett område; planerade åtgärder, hänsyn etcetera ser likadant ut överallt.

Det innebär att exempelvis en planerare kommer att känna igen sig i kartan i RASK och en avverkningsledare när han tittar i GISS.

Idag har alla system med karta sina egna manérsättningar, vilket innebär att systemen visar samma sak på olika sätt.

Mer info finns här.

Ett klockrent exempel på enkelhet!

Lars Johansson, förvaltningsledare IT och Mattias Tengbrand, uppdragsledare IT, båda på stab CFO, enhet IT

 

 

2. Utveckling av effektiva arbetssätt genom Collectorn

Björn Gadestedt, Johan Ekenstedt, Tommy Karlsson Tommy, Claes Kindblom och BO Ernstsson

Vad: Collectorn och nominerade personers förbättringsarbete har möjliggjort effektivare arbetssätt inom naturvärdesbedömning, vägåtgärder, skadeinventering och hjälpplantering. 

Björn fick den goda idén att använda Collectorn även i arbetet med rustning och nybyggnation av vägar. Genom att ha ett gemensamt arbetssätt för att samla in nödvändiga data digitalt, som dessutom kan presenteras för entreprenörer, har arbetet rationaliserats. Utförda åtgärder syns även i GISS vilket underlättar för områdesansvariga. Vägentreprenörer får ett underlag som bland annat innehåller en karta där de kan se var de befinner sig och vilka åtgärder som ska utföras.

Tommy och Claes har utvecklat ett arbetssätt i GISS för inventering av naturvård där man markerar höga värden genom att sätta punkter i GISS. Det är till en stor hjälp när man sedan avgränsar stora objekt där till exempel inte i hela arealen ska avsättas. Punkterna medför också att avsättningarna blir väldigt transparenta och lätta att följa upp. Det är speciellt viktigt då vi revideras och i dialogen med externa parter.

Bosse har genom sin geniala idé att på ett enkelt sätt koppla ihop föryngringsinventeringen, som utförs på stora arealer varje år, med enkel datainsamling av hur stor andel av tallarna som saknar toppskott, gett oss ett stort material till en mycket låg kostnad som visar hur skadesituationen ser ut i våra skogar.

Genom sin stora yttäckning ger det oss en väldigt bra bild av läget som kan fungera som underlag för diskussioner om skogsskador ända ner på ÄSO- eller jaktlagsnivå. Eftersom inventeringsresultaten är på bestånds- och inte provytenivå är det också lätt att titta på bestånden lokalt i verkligheten. Att tallar saknar toppskott har visat sig vara en parameter som det stora flertalet förstår är ett problem, oavsett orsak. Förhoppningsvis kan det bidra till att vi minskar betesskadorna till en rimlig nivå men även upptäcker andra skador i tid.

Alla är bra arbetssätt, helt i enighet med vårt värdeord enkelhet, som är väl värda att spridas i organisationen. Och Johan har, som varande herr Collectorn själv, förstås bidragit stort till att detta skett. Starkt jobbat allesammans!

Johan Ekenstedt, verksamhetsutvecklare planering, Stab skogsbruk, Björn Gadestedt, vägmästare RO Södra Norrland/MO Mitt, Tommy Karlsson, skoglig assistent MO Nord, Claes Kindblom, avverkningsledare och Bo Ernstsson, skogsskötselledare, de två sistnämnda RO Västerbotten/MO Nord.

 

3. Gemensam upphandling plantering för MO Syd och RO Syd SSP

Anders Ehrlington, Mikael Wallberg, Gustav Thoft,  och Roger Unbeck

Motivering: Genom användning av skogsvårdsportalen och en syn på vårt uppdrag som gemensamt har ett banbrytande samarbete över de gamla bolagsgränserna blivit möjligt.

Under 2017 går all plantering på egen skog, fältköp och SSP ut i en stor upphandling för hela MO/RO Syd. Sannolikt södra Sveriges största, och tydligaste, upphandling någonsin – som berör 12 miljoner plantor!

Därigenom ger vi våra bästa entreprenörer tydliga förutsättningar och möjlighet till förbättring. Vi får även själva en bra överblick, framförhållning och en enklare vardag med fokus på kontroll och uppföljning istället för entreprenadstyrning och utryckning. Det frigör en stor potential till effektivisering hos både entreprenörerna och oss.

Det här har möjliggjorts genom att många inblandade skogsskötselledare och kundansvariga sett till företagets bästa, brutit upp inarbetade kontakter och arbetssätt och tagit ett stort kliv framåt inom såväl öppenhet som enkelhet. En föredömlig insats!

Anders Ehrlington, inköpare MO Syd, Mikael Wallberg, skogsskötselledare RO Jönköping/MO Syd, Gustav Thoft, RO-chef, och Roger Unbeck, försäljningschef, de två sistnämnda i RO Syd/AO SSP.